Posibilele sancțiuni occidentale împotriva băncilor rusești vor duce la o creștere a volatilității pieței, dar Rusia va putea rezista restricțiilor datorită rezervelor mari, a declarat miercuri ministrul de finanțe Anton Siluanov, citat de Reuters.

Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, nu se teme de sancțiuniFoto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia Images

Declarația a fost dată în condițiile în care oficialii americani și europeni sunt pe cale să termine de pregătit un pachet extins de sancțiuni în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Aceste sancțiuni ar putea viza bănci rusești importante, dar nu și scoaterea Rusiei din sistemul financiar SWIFT, potrivit oficialilor americani și europeni.

Siluanov a spus că sancțiunile împotriva băncilor rusești ar fi "neplăcute", dar statul se va asigura că toate depozitele la bănci, toate tranzacțiile, inclusiv în valută, sunt protejate.

"Avem un scut financiar sub forma rezervelor de aur și de valută, excedent bugetar... datorie scăzută", a spus presei Siluanov.

Acesta a declarat că Rusia va putea să treacă la alte sisteme financiare în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT.

Posibilele restricții privind cumpărarea de obligațiuni rusești ar fi "neplăcute, dar nu fatale" pentru Rusia, care la începutul lunii februarie avea rezerve de aur și valută în valoare de 635 miliarde de dolari, a arătat Siluanov.

Ministrul a mai precizat că statul rus nu intenționează să își revizuiască calendarul de împrumuturi pentru 2022 și că ia în considerare testarea cererii din străinătate pentru euroobligațiunile rusești odată ce situația actuală se va calma.