Există o prezență militară rusă în creștere la granițele Ucrainei, avertizează țările occidentale, iar Estonia spune că grupuri de luptă sunt mutate înaintea unui probabil atac în care vor ocupa ”poziții cheie”, toate aceste deplasări contrazicând insistențele Moscovei privind retragerea sa militară, transmite Reuters.

Tancuri rusești transportate pe calea feratăFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Și mai multe vehicule blindate, elicoptere și un spital de campanie au fost reperate, a spus șeful serviciilor de informații ale apărării din Marea Britanie, care face foarte rar declarații publice.

Până la 7.000 de soldați suplimentari au fost aduși la graniță în ultimele zile, inclusiv unii care au sosit miercuri, a declarat un oficial de rang înalt din administrația președintelui american Joe Biden.

"Există ceea ce spune Rusia. Și apoi există ceea ce face Rusia. Și nu am văzut nicio retragere a forțelor sale", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un interviu pentru MSNBC.

"Continuăm să vedem unități esențiale care se îndreaptă spre graniță, nu se îndepărtează de graniță", a adăugat acesta.

Imaginile din satelit arată că Rusia a retras o parte din echipamentele militare din apropierea Ucrainei, dar au fost aduse alte echipamente, așa că Rusia are încă o mare prezență armată în apropierea țării vecine, a spus joi compania americană Maxar Technologies, care urmărește de săptămâni întregi acumularea de forțe rusești.

La graniță sunt 170.000 de soldați ruși, spun estonienii

Serviciile de informații estoniene au cunoștință de aproximativ 10 grupuri de luptă ruse care se deplasează spre granița ucraineană, unde estimează că aproximativ 170.000 de soldați sunt deja desfășurați, a declarat Mikk Marran, directorul general al Serviciului estonian de informații externe.

Atacul ar urma să includă bombardamente cu rachete și ocuparea unor "poziții cheie", a adăugat el.

"Dacă Rusia va avea succes în Ucraina, acest lucru ar încuraja-o să crească presiunea asupra țărilor baltice în anii următori. Amenințarea cu războiul a devenit principalul instrument politic pentru Putin", a spus Marran.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale se retrag după exercițiile din districtele militare din sudul și vestul țării, în apropiere de Ucraina, iar ambasadorul Moscovei în Irlanda a insistat că forțele din vestul Rusiei vor reveni la pozițiile lor normale în trei sau patru săptămâni.

Moscova a publicat miercuri o înregistrare video care, potrivit rușilor, arată tancuri, vehicule de luptă de infanterie și unități de artilerie autopropulsate părăsind peninsula Crimeea.

Aproximativ 10 convoaie de trupe rusești au părăsit Crimeea joi, după ce au finalizat exercițiile în această zonă, a declarat agenția de știri RIA, citând Ministerul rus al Apărării. Acesta nu a precizat unde au fost mutate unitățile.

Citește și: