Rusia a publicat miercuri o înregistrare video care arată un tren încărcat cu tancuri și vehicule militare părăsind Crimeea și anunță că-și va retrage și mai multe trupe aflate lângă granița ucraineană. Mai mulți lideri occidentali și-au exprimat scepticismul, iar Jens Stoltenberg a spus că NATO nu a văzut nicio retragere, dimpotrivă, Moscova a ”crescut numărul trupelor și mai multe sunt pe drum”.

Tancuri scoase cu trenul din CrimeeaFoto: Captura YouTube

Cele mai noi informații privind criza ucraineană, LIVETEXT:

00.55Nezavisimaia Gazeta: Grupuri influente de interese din elita rusească nu recunosc frontierele consfințite la nivel internațional

00.02Rusia va fi pregătită să redirecţioneze livrările de energie către alte pieţe în cazul unor noi sancţiuni occidentale, spune ministrul rus de finanțe

23.32Antony Blinken: Washingtonul nu remarcă nicio retragere a trupelor ruse de la graniţa ucraineană

22.25Boris Johnson vede „puține dovezi” ale retragerii Rusiei

20.20 Moscova acuză SUA că au desfăşurat 60.000 de soldaţi în Europa, o „ameninţare permanentă” la adresa Rusiei

19.30Zelenski și nevoia unui discurs dublu: de calmare a populației și critici la adresa ”știrilor alarmiste”, dar și de mobilizare

18.37 NATO și-a însărcinat comandanții să pună la punct detaliile pentru o desfășurare de noi grupuri de luptă pe flancul de sud-est al Alianței, ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina, a anunțat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Miniștrii (Apărării din NATO - n.r.) au decis să dezvolte opțiuni care să întărească și mai mult posibilitățile de descurajare și apărare ale NATO, luând în considerare inclusiv înființarea de noi grupuri de luptă NATO în centrul, estul și sud-estul Europei”, a afirmat Stoltenberg într-o conferință de presă, în marja reuniunii de două zile a miniștrilor apărării din NATO la sediul alianței din Bruxelles.

„Comandanții noștri militari vor lucra acum asupra detaliilor și vor raporta în câteva săptămâni”, a adăugat Stoltenberg.

17.27Europarlamentari: Putin e afectat de faptul că societățile democratice sunt atractive. Băsescu: Compromisurile europene au finanțat armata lui Putin

15.58 Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale a avertizat că exercițiile militare rusești se află în faza lor de vârf și că riscul unei agresiuni rusești împotriva Ucrainei va rămâne ridicat pentru restul lunii februarie.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că datele actuale arată că exercițiile militare rusești vor fi la cel mai ridicat nivel în restul lunii februarie.

"Ne aflăm într-o perioadă de vârf în care exercițiile anunțate de ruși se află în fazele lor active", a declarat oficialul, adăugând că Rusia va lansa probabil rachete balistice spre est din Belarus ca parte a exercițiilor sale.

"Nu există niciun semn credibil în acest moment că va exista vreun fel de dezescaladare militară", a spus oficialul.

”Rusia ar putea acum să atace Ucraina "în esență fără niciun avertisment sau cu foarte puțin timp de reacție", a mai explicat acesta pentru Reuters.

15.42 Liderii Uniunii Europene se vor întâlni joi, la 11.30 GMT (13.30 în România) , pentru a discuta despre trupele masate de ruși la granița cu Ucraina, a declarat un oficial european citat de Reuters.

Reuniunea ad-hoc va avea loc chiar înainte de începerea unui summit UE-Africa, planificat de mult timp.

15.22 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a criticat miercuri un demers al parlamentarilor ruși de recunoaștere ca independente a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, susținute de Rusia.

Camera inferioară a parlamentului rus a votat marți pentru a-i cere președintelui Putin să recunoască autoproclamatele Republici Populare Donețk și Luhansk.

"Promulgarea acestei rezoluții ar submina și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional, ar pune și mai mult sub semnul întrebării angajamentul declarat al Rusiei de a continua să se angajeze în diplomație pentru a ajunge la o rezolvare pașnică a acestei crize", a declarat Blinken.

Acesta a mai spus că această acțiune "va necesita un răspuns rapid și ferm din partea Statelor Unite, în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri". (Reuters)

15.08Liderii ruși râd de occidentali pe tema ”datei invaziei”: ”Anunțați calendarul, vreau să-mi planific concediul” / "Nu intrăm în contact cu țări străine noaptea"

14.42Ministrul rus de finanțe, despre posibile sancțiuni: Avem un scut financiar / La cât au ajuns rezervere de aur și valută al Rusiei

14.21 Rusia dorește ca NATO să declare public că nu va admite Ucraina în alianța militară, a declarat diplomatul rus Konstantin Gavrilov potrivit agenției de presă RIA.

Gavrilov este șeful delegației ruse la Negocierile privind Securitatea Militară și Controlul Armelor din Viena.

13.56 Forțele armate ale Rusiei din vestul țării vor reveni la pozițiile lor normale în termen de trei-patru săptămâni, a declarat ambasadorul Moscovei în Irlanda pentru postul irlandez de televiziune RTE.

"Ceea ce pot să vă [spun] este că, în termen de poate trei-patru săptămâni, configurația forțelor din regiunea vestică a Rusiei își va relua poziția standard normală", a declarat Iuri Filatov.

"Efectuăm exerciții planificate cu forțele militare belaruse. Acestea se vor încheia până la 20 februarie, iar aceste trupe vor fi retrase. Veți putea verifica acest lucru săptămâna viitoare", a mai spus diplomatul.

13.25 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu vede deocamdată o retragere a trupelor rusești de pe pozițiile din apropierea graniței ucrainene, relatează BBC.

"Ca să fiu sincer, reacționăm la realitatea existentă și nu vedem încă nicio retragere", a afirmat Zelenskiy, în timpul unei vizite în vestul Ucrainei.

"Cred că toți oamenii normali se așteaptă la dezescaladare. În ceea ce privește amenințarea, am spus de multe ori că suntem calmi în legătură cu orice amenințare, deoarece știm că toate acestea nu au început ieri. Acest lucru se întâmplă de mulți ani.

Când trupele se vor retrage, toată lumea va vedea asta... dar, deocamdată, este doar o declarație", a mai spus președintele Ucrainei.

12.54Reacția Kremlinului după mesajul de deschidere la negocieri al lui Biden: "Va fi foarte dificil”

11.19 Rusia se pregătește să readucă acasă și mai multe convoaie de echipamente de luptă din Crimeea, după exercițiile militare, a transmis Districtul Militar de Sud rusesc, potrivit agenției Interfax.

11.12 ”Nu am văzut nicio retragere a forțelor rusești”, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a ministrilor apărării din statele membre ale Alianței. Dimpotrivă, a spus Stoltenberg, ”au crescut numărul trupelor și mai multe sunt pe drum”.

08.33Cum l-a ironizat Olaf Scholz pe Vladimir Putin în timpul vizitei la Moscova / Diferență clară de atitudine față de cea a lui Emmanuel Macron

------------------

Marea Britanie: Nu vedem nicio dovadă de retragere

Marea Britanie nu a văzut până în prezent nicio dovadă că Rusia își retrage trupele din pozițiile din apropierea graniței ucrainene, a declarat miercuri secretarul Apărării, Ben Wallace.

"Nu am văzut până în acest moment nicio dovadă a acestei retrageri", a spus Wallace.

"Observațiile noastre fizice arată opusul unora dintre declarațiile recente venite de la Kremlin", a afirmat Wallace.

Rusia ar trebui să fie judecată doar după acțiunile sale atunci când vine vorba de detensionarea tensiunilor la granița cu Ucraina, a declarat înaltul oficial britanic.

"Vom crede Rusia pe cuvânt, dar îi vom judeca după acțiunile lor", a mai spus el.

Reacția UE la anunț: "Rusia se joacă de-a una caldă, una la rece”

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, s-a arătat miercuri foarte rezervat în legătură cu anunțul privind retragerea foțelor ruse din Crimeea, subliniind că aceasta retragere trebuie mai întâi "verificată", transmite AFP.

"Dacă este adevărat, fără îndoială", ar fi un semn de destindere, a comentat el foarte prudent la postul de radio France Inter. "Este întotdeauna necesară verificarea", a adăugat Borrell.

"Există, poate, semne încurajatoare (...), dar pe de altă parte există și semne îngrijorătoare", a declarat Josep Borrell, referindu-se la un apel din Rusia pentru recunoașterea teritoriilor separatiste din estul Ucrainei.

Duma, camera inferioară a parlamentului rus, a votat marți pentru a-i cere președintelui Vladimir Putin să recunoască această independență. Kremlinul a dat asigurări că în prezent nu există "nicio decizie oficială" în acest sens, dar că această cerere "reflectă opinia populației ruse".

"Rusia se joacă de-a una caldă, una la rece. Într-o zi ne spune că totul este posibil, că se va întoarce la masa negocierilor, iar în următoarea trimite o escadrilă în Marea Neagră", a continuat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe.

Ucraina: Situația e stabilă

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat miercuri că ultimele evaluări privind amenințările la adresa țării sale nu conțin "nimic neașteptat" și sunt în concordanță cu evaluările anterioare.

Într-o declarație televizată, el a spus că forțele armate ucrainene continuă un exercițiu militar la nivel național, la unul dintre acestea urmând să vină să observe atașatul militar al Belarusului.

Belarusul a asigurat Kievul că nu există nicio amenințare militară contra teritoriului său.

Reznikov a mai declarat miercuri și că va participa la o "reuniune virtuală" a tuturor miniștrilor apărării din NATO, stabilită pentru joi.

Unele efective rusești de lângă granița ucraineană se întorc la bazele lor după finalizarea exercițiilor militare, a declarat marți ministerul rus al apărării.

"Noi avem o regulă: nu crede ceea ce auzi, crede ceea ce vezi”, a replicat șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

Președintele american Joe Biden a declarat că începutul retragerii anunțat de Moscova ar fi un lucru ”pozitiv”, dar nu a fost încă verificat, adăugând că, dimpotrivă, aceste trupe, estimate acum la „mai mult de 150.000” de soldați, au rămas într-o „poziție de amenințare”.