​Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, va participa, miercuri și joi, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care se va desfășura la Cartierul General al NATO din Bruxelles. La reuniune se va dicuta și despre noi trupe NATO ”pe termen lung” în România, a dezvăluit săptămâna trecută Jens Stoltenberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Agenda evenimentului este deosebit de consistentă, în contextul evoluțiilor de securitate în relaţie cu spectrul unei acţiuni ofensive a Rusiei la adresa Ucrainei. Dezbaterile vor aborda, ca teme centrale, situația de securitate generată de comportamentul agresiv al Rusiei în vecinătatea flancului estic al NATO şi implicațiile pentru securitatea Euro-Atlantică, precum şi aspectele subsumate continuării procesului de adaptare a posturii de descurajare și apărare a Alianței la noile condiţii din plan securitar”, afirmă un comunicat al MApN.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că ”evaluăm și dacă ar trebui să ne adaptăm prezența pe termen mai lung în flancul estic și aici este vorba doar de grupuri de luptă, în România, dar poate și în celelalte părți sud-estice ale Alianței”.

”Acest lucru va fi discutat la următoarea întâlnire a miniștrilor apărării, de săptămâna viitoare, și cred că se vor pune de acord să dezvolte planificarea și să discute despre dimensiune, domeniul de acoperire și detalii despre grupuri de luptă, ce tipuri de grupuri de luptă și cred că decizia finală va fi luată în această primăvară”, a adăugat acesta.