Kremlinul a transmis miercuri că președintele rus Vladimir Putin este în favoarea negocierilor și a diplomației cu privire la tensiunile din jurul Ucrainei și că Moscova consideră că disponibilitatea președintelui american Joe Biden de a discuta este un semn pozitiv, transmit Reuters și AFP.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului (dreapta, jos)Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

"Este pozitiv faptul că președintele american și-a exprimat, și el, disponibilitatea pentru negocieri serioase", a declarat presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia, discuțiile viitoare vor fi "foarte dificile". Pentru Rusia, acestea trebuie să ducă la o revizuire a arhitecturii europene de securitate apărute după Războiul Rece.

"Va fi foarte dificil, va fi nevoie de multă flexibilitate de ambele părți, de voință politică", a mai spus el.

Kremlinul a salutat apelul direct al lui Biden către cetățenii ruși, dar a spus că ar fi fost și mai bine dacă acesta ar fi îndemnat ucrainenii să nu mai tragă unii în alții.

Președintele american s-a adresat direct cetățenilor ruși marți, spunându-le că ”nu sunteţi duşmanii noştri”, și că nici SUA, nici NATO nu sunt o „ameninţare” pentru Rusia.

Moscova prezintă conflictul din estul Ucrainei ca pe un război civil, dar Ucraina și Occidentul spun că Rusia îi ajută pe separatiști cu propriile forțe terestre, lucru pe care rușii îl neagă.

Rusia a transmis marți și miercuri că a început retragerea forțelor sale masate lângă granițele Ucrainei, însă mai multe țări occidentale s-au arătat rezervate în privința realității din teren a acestor anunțuri.

Miercuri, înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din NATO, Jens Stoltenberg a spus că de fapt trupele sunt mutate dintr-o parte în alta, iar forțele sunt de fapt tot mai multe.

Stoltenberg a declarat și că mesajele diplomatice de la Moscova pot genera motive de optimism prudent, existând speranțe că va alege calea negocierilor.