Socialiștii spanioli le-au cerut celor de la Unidas Podemos, partidul de stânga cu care formează coaliția de guvernare de la Madrid, să dea dovadă de „reținere” în privința declarațiilor făcute despre situația din Ucraina și să nu pericliteze relația Spaniei cu NATO, relatează Euractiv.

HotNews.roFoto: Hotnews

Isabel Rodríguez, purtătoarea de cuvânt a Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) le-a cerut luni membrilor Podemos să facă „un efort de reflecție, pedagogie și reținere” astfel încât declarațiile lor „să nu afecteze relațiile diplomatice” în contextul actualei crize geopolitice provocate de Rusia.

Potrivit agenției EFE, Rodríguez a subliniat însă că respectă opoziția puternică a Podemos față de trimiterea de către Spania a unei nave de război în Marea Neagră și a unor avioane de luptă dacă tensiunile continuă să crească.

Rodríguez a precizat că guvernul spaniol dorește o soluționare pașnică a crizei care poate fi obținută doar prin dialog.

Tensiuni în guvernul spaniol

În coaliția de guvernare de la Madrid au apărut divergențe puternice după ce premierul Pedro Sánchez a anunțat că Spania va trimite fregata „Blas de Lezo” în Marea Neagră și a anunțat că va trimite până pe 4 februarie avioane de luptă care să participe la o misiune NATO de supraveghere și descurajare în regiune.

„Suntem oameni ai păcii. Suntem devotați păcii, deescaladării conflictului, evitării unor exerciții militare în regiune, dialogului și diplomației”, a declarat ministrul pentru Egalitate, Irene Montero, membră a Podemos. Spania „este țara care spune 'nu' războiului”, a adăugat ea.

Pablo Iglesias, fostul secretar general al Podemos și vicepremier între ianuarie 2020 și martie 2021, a acuzat-o pe Margarita Robles, ministrul spaniol al apărării, că îi tratează pe spanioli ca pe „idioți” deoarece a justificat rolul NATO în această criză geopolitică.

„Am auzit-o pe ministra apărării spunând ceva ce alegătorii PSOE nu cred, că NATO a fost creată pentru a apăra pacea, comunitatea LGBTQ+, drepturile omului, democrația”, a spus el.

Podemos este partenerul junior în coaliția de la guvernare de la Madrid, socialiștii lui Sánchez deținând majoritatea portofoliilor din guvern.

Reacție neașteptată a opoziției

Între timp, Pablo Casado, liderul celui mai mare partid de opoziție din Spania, l-a acuzat luni pe Sánchez că a avut o „reacție exagerată” față de criza provocată de Rusia.

Reacția lui Casado, liderul formațiunii de centru-dreapta Partido Popular, este cu atât mai surprinzătoare încât partidul său și-a exprimat inițial susținerea față de participarea Spaniei la misiunea NATO. Însă Casado a criticat ulterior faptul că partidul său nu a fost informat cu privire la decizie înainte de luarea ei.

Isabel Rodríguez l-a acuzat luni pe Casado de „lipsă de loialitate față de țara sa”.

„Lui nu îi pasă de interesele Spaniei și este concentrat pe campania sa de autopromovare, de luptele interne din propriul partid, nu este deloc îngrijorat de interesele generale ale țării”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a socialiștilor.

Citește LIVETEXT pe HOTNEWS.RO ultimele evoluții ale situației din Ucraina: