Kremlinul a spus marți că acțiunile și declarațiile Washingtonului privind Ucraina au dus la escaladarea tensiunilor și că Rusia urmărește cu mare îngrijorare situația după ce Statele Unite au pus în alertă 8.500 de soldați pentru a fi trimiși în Europa dacă va fi nevoie, transmit Reuters și AFP.

Tensiune tot mai mare la granita dintre Rusia si UcrainaFoto: Dreamstime

"Constatăm cu mare îngrijorare aceste acțiuni americane", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, "de facto", Statele Unite provoacă "o exacerbare a tensiunilor".

Rusia așteaptă în această săptămână un răspuns scris din partea SUA la lista de cereri de securitate pe care a înaintat-o, unele dintre acestea fiind însă respinse de Washington ca fiind inacceptabile.

Cele mai noi informații privind situația Ucrainei, LIVETEXT:

-------------------

23.05Şeful NATO: Există încă o soluţie diplomatică la conflictul privind Ucraina, alianţa va trimite o propunere scrisă Rusiei

NATO va trimite o propunere scrisă Kremlinului la sfârşitul acestei săptămâni, pentru „a încerca să găsească o cale de urmat”, a declarat marţi secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg.

22.00 Biden: Ar fi „cea mai mare invazie de la al Doilea Război Mondial”, a spus el. „Ar schimba lumea”.

Dacă Rusia „invadă întreaga țară”, sau „chiar mai puțin” decât atât, vor exista „consecințe enorme”, nu numai pentru ea, ci în „întreaga lume”, a spus din nou Joe Biden, potrivit AFP.

Ar fi „cea mai mare invazie de la al Doilea Război Mondial”, a spus el. „Ar schimba lumea”.

21.45 Norvegia vorbește de „măsuri de consolidare a încrederii” și „dezarmare”

„Măsurile de consolidare a încrederii” și „măsurile de dezarmare” sunt posibile în criza din jurul Ucrainei cu Rusia, a declarat marți premierul norvegian Jonas Gahr Store pentru ONU, fără alte detalii, potrivit AFP.

Norvegia își asumă președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU în ianuarie și va lăsa acest rol în februarie Rusiei.

21.37 Ucraina: Biden este gata să ia personal sancțiuni care îl vizează pe Putin

20.15 Casa Albă reiterează că preşedintele Biden nu intenţionează să trimită unilateral militari americani în Ucraina

„Ca să fie clar: nu există nicio intenţie sau interes sau dorinţă a preşedintelui (Joe Biden) de a trimite militari în Ucraina. NATO este un forum pentru sprijinul partenerilor noştri şi a ţărilor din flancul estic şi atenţia este în această direcţie”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, potrivit Reuters.

19.55 Canada retrage familiile personalului dipomatic din Kiev

Canada anunță că va repatria familiile diplomaţilor aflaţi la post la Kiev, din cauza „desfăşurării militare ruse” la graniţa ruso-ucraineană, relatează AFP.

Decizii similare au mai fost luate de Statelor Unite şi Marea Britanie.

19.02SUA şi europenii, pregătiţi să compenseze parţial o eventuală lipsă a gazului rusesc

Statele Unite şi europenii au luat măsuri pentru a proteja aprovizionarea Europei cu gaz natural dacă Rusia va decide vreodată, în cazul unui conflict deschis, să închidă robinetul, a mai declarat marţi același un înalt oficial de la Casa Albă.

El a avertizat de asemenea Moscova împotriva oricărei „instrumentalizări” a vânzărilor sale de hidrocarburi: Rusia „are nevoie de venituri din gaze şi petrol cel puţin atât cât are nevoie Europa de aprovizionarea cu energie”.

18.50 SUA sunt pregătite să interzică exportul de tehnologie americană către Rusia, în cazul unui atac în Ucraina, anunță un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

„Opţiunile de control al exporturilor pe care le luăm în considerare împreună cu aliaţii noştri ar fi o lovitură gravă pentru ambiţiile lui Putin de a-şi industrializa economia şi aceasta ar afecta domenii care sunt importante pentru el, de exemplu inteligenţa artificială, calculatoarele cuantice, apărarea, aerospaţialul şi alte sectoare cheie”, a precizat acest oficial american, sub condiţia anonimatului.

18.29 Croația amenință că își retrage trupele din NATO în cazul unei intervenții a Alianței în Ucraina - transmite marți agenția de stat rusă TASS, citând o declarație a președintelui croat Zoran Milanovic.

16.01 Criza dintre Rusia și Ucraina nu este de așteptat să aibă un impact semnificativ asupra traficului aerian, deoarece majoritatea transportatorilor evită deja spațiul aerian al regiunii în urma tensiunilor anterioare, a declarat marți șeful Asociației Internaționale a Transportului Aerian.

15.55 Marea Britanie nu va ezita să înăsprească sancțiunile împotriva Moscovei și va căuta să contribuie la orice desfășurare NATO dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat premierul Boris Johnson.

"Noi, în Marea Britanie, nu vom ezita să înăsprim sancțiunile naționale împotriva Rusiei ca răspuns la orice ar putea face președintele (Vladimir) Putin, iar Camera (Comunelor) va primi în curând mai multe informații despre asta", a spus Johnson în parlament.

Johnson a subliniat că Marea Britanie va căuta să contribuie la orice noi desfășurări NATO pentru a-și proteja aliații din Europa în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Dacă obiectivul lui Putin este de a ține forțele NATO departe de granițele Rusiei, atunci invadarea Ucrainei ar fi probabil cel mai contraproductiv lucru, a spus el. (Reuters)

15.49 NATO va lua toate deciziile privind o eventuală deplasare de trupe pe fondul crizei actuale dintre Rusia și Ucraina, a declarat marți consilierul american adjunct pentru securitate națională, Jonathan Finer.

"Aceasta va fi o decizie pe care o va lua NATO. Alianța va lua decizii cu privire la ajustările posturii de forță, dar ei (soldații americani) sunt gata să plece imediat după decizia Alianței", a declarat el la CNN.

Întrebat dacă ar putea fi desfășurate trupe înainte de orice incursiune rusă în Ucraina, Finer a răspuns: "Nu cred că renunțăm la nicio variantă în această privință.

"Nu vor fi desfășurate nicăieri decât pe teritoriul aliat... Dar calendarul și procesul de luare a deciziilor vor fi lăsate la latitudinea NATO, în deplină consultare cu toți aliații noștri", a mai declarat Finer

14.55 Verificarea pregătirii de luptă din districtul sudic al Rusiei, în zona Crimeii și graniței cu Ucraina constă într-o serie de manevre ce implică mai multe forțe ale armatei și 6.000 de militari.

Este vorba de o operațiune "comună" care implică "forțele aeriene și antiaeriene, grupuri de nave din flotele din Marea Neagră și din Marea Caspică", a declarat comandantul forțelor ruse pentru sudul Rusiei, Alexander Dvornikov, citat de AFP.

14.43 Este puțin probabil ca soldați britanici să fie desfășurați în posturi de luptă în Ucraina, a declarat marți, în parlament, ministrul de externe al Regatului Unit, Liz Truss.

Întrebată despre posibila desfășurare a trupelor în rol de luptă, Truss a spus: "Este puțin probabil ca aceasta să fie circumstanța".

Ea a adăugat că Marea Britanie depune eforturi pentru a se asigura că Ucraina dispune de armele defensive și de pregătirea de care are nevoie, precum și de sprijinul comunității internaționale. (Reuters)

14.35 Comisia Europeană a avansat foarte mult în pregătirea de măsuri puternice de descurajare în cazul în care Rusia își continuă acțiunile amenințătoare împotriva Ucrainei, a declarat marți un purtător de cuvânt al UE.

"Lucrările sunt foarte avansate pentru dispune de măsuri puternice de descurajare și, de asemenea, de măsuri robuste, în cazul în care dialogul nu reușește, dacă Rusia nu detensionează situația", a declarat purtătorul de cuvânt în timpul unei conferințe de presă.

"În cazul în care Rusia se angajează în viitor în încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei... Vom reacționa foarte puternic și vor exista consecințe politice puternice și costuri economice masive provocate agresorului", a spus el.

13.36 Ucraina a spus marți că a destructurat o grupare care acționa la ordinele Moscovei și care plănuia atacuri armate pentru a "destabiliza" țara.

"Organizatorii bandei pregăteau o serie de atacuri armate împotriva infrastructurii", a transmisserviciul de securitate ucraineanîntr-un comunicat, afirmând că grupul era "coordonat" de "serviciile speciale rusești". (AFP)

13.29 Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați (UNHCR) urmărește îndeaproape escaladarea tensiunilor cauzate de consolidarea trupelor rusești la granița cu Ucraina și este pregătită să ajute în cazul în care conflictul va provoca o deplasare a refugiaților.

"Facem apel la calm, la toți actorii să încerce să reducă tensiunile. Discutăm cu partenerii despre planurile de urgență. Avem capacitatea de a deplasa provizii dacă este nevoie", a declarat Matthew Saltmarsh, purtător de cuvânt al UNHCR, în cadrul unei ședințe de informare a ONU. (Reuters)

13.13 Rusia a început să facă inspecții prin care verifică pregătirea de luptă în districtul său militar sudic, care se învecinează cu Ucraina, fiind implicați peste 6.000 de soldați, a anunțat marți agenția de presă RIA, citând de armata rusă.

13.06 Premierul polonez este îngrijorat de reacția Germaniei la amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru Ucraina, a declarat marți, după informații potrivit cărora Germania blochează Estonia, aliat NATO, să acorde sprijin militar Ucrainei.

"Observ cu îngrijorare situația din Ucraina și reacțiile vecinilor noștri din Germania în fața amenințării din partea Rusiei", a scris Mateusz Morawiecki într-o postare pe Facebook. (Reuters)

-------------------

Rusia a susținut luni că Occidentul este ”isteric”

Reacția Moscovei de marți vine după ce NATO a anunțat luni că a pus forțe militare în așteptare și a întărit Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă, în ceea ce Rusia a denunțat drept "isterie" occidentală ca răspuns la consolidarea trupelor sale la granița cu Ucraina.

Peskov a precizat marți că Vladimir Putin va discuta în această săptămână cu Emmanuel Macron, care intenționează să vorbească, de asemenea, cu Volodimir Zelenski.

Națiunile vestice au început să folosească platforme mai serioase pentru a răspândi dezinformarea privind situația din Ucraina, deoarece nu mai pot „întinde la nesfârșit această poveste” pe rețelele de socializare, a susținut luni purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Administrația Joe Biden este în ultima fază de identificare a unităților militare pe care să le trimită în estul Europei cu scopul de a descuraja o acțiune militară a Moscovei, care a masat forțe masive la granița sa de vest, potrivit unor surse CNN din domeniul apărării.

Lideri din SUA și importante țări europene au subliniat luni, într-o discuție video, sprijinul „fără rezerve” pentru integritatea teritorială a Ucrainei și au promis „consecințe foarte grele” pentru Moscova în cazul unei „agresiuni”.

(foto articol © Sjankauskas | Dreamstime.com)

Citește și: