Uniunea Europeană a cerut luni „evitarea crizelor de nervi” în criza dintre Rusia şi Ucraina şi a reacţiilor alarmiste, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

„Ştim foarte bine care este nivelul ameninţărilor şi modul în care să reacţionăm. Trebuie să evităm să ne jucăm cu nervii noştri şi reacţiile alarmiste care au chiar şi consecinţe financiare”, a avertizat el, la încheierea unei reuniuni cu miniştrii de externe din UE la care a participat prin videoconferinţă și şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, relatează Agerpres.

Europenii au fost surprinşi de „dramatizarea” de către SUA a situaţiei din Ucraina cu anunţul unei invazii ruse „în orice moment” şi decizia de retragere a familiilor diplomaţilor din Kiev.

„Schimbul de opinii cu Antony Blinken a fost foarte util pentru a continua să se stabilească calea de urmat şi o coordonare foarte strânsă”, a subliniat Borrell.

„Nu cred că există ceva nou care să crească sentimentul de teamă de un atac imediat”, a spus el.

„Cred că există un acord complet între noi, între statele membre, pentru a spune că această măsură de precauţie (luată de Statele Unite) nu este necesară”, a adăugat el.

„Statele Unite vor răspunde acum în scris solicitărilor Rusiei. Am fost consultaţi cu privire la acest răspuns”, a menţionat şeful diplomaţiei UE.

„Dacă diplomaţia eşuează, suntem foarte avansaţi în pregătirea răspunsurilor la o eventuală agresiune rusă şi aceasta va fi cu siguranţă o acţiune rapidă şi hotărâtă, cu o puternică unitate, nu numai în cadrul Uniunii Europene, ci şi la nivel internaţional”, a dat asigurări responsabilul UE.

UPDATE: Washintonul dă asigurări că nu are „nicio divergenţă” cu europenii

Statele Unite au afirmat ulterior luni că nu au „nicio divergenţă” cu europenii cu privire la sancţiunile fără precedent care vor fi impuse Rusiei în cazul unei invazii a Ucrainei şi nici cu privire la urgenţa ameninţării, notează Agerpres.

„Nu există ambiguitate”, „nu există nicio divergenţă”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price în faţa presei. „Noi ştim asta şi, mai ales, Federaţia Rusă o ştie”, a insistat el, în timp ce şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a îndemnat mai devreme la evitarea reacţiilor „alarmiste”.

Europenii au fost iritaţi în ultimele zile de acest presupus alarmism al americanilor, care par să judece o ofensivă rusă ca potenţial iminentă.

Întrebat despre aceste lecturi disonante, Ned Price a răspuns: „nu vedem divergenţele despre care vorbiţi”.

„Ameninţarea pe care o constatăm este clară nu doar pentru noi, ci este clară pentru toţi observatorii”, a adăugat el.

El a spus că şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, luni dimineaţă, apoi preşedintele Statelor Unite, luni după-amiază, au fost în contact cu liderii europeni pentru a pune la punct „răspunsul scris” la cerinţele Moscovei pe care Washingtonul trebuie să îl înmâneze ruşilor „săptămâna aceasta”.

„Dacă un singur soldat rus trece frontiera” ucraineană, „este o invazie reînnoită”, a avertizat purtătorul de cuvânt. „Ar provoca un răspuns rapid, sever şi unit din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a avertizat el, în pofida informaţiilor despre dezacorduri în cadrul NATO cu privire la amploarea acelui răspuns, în special din partea Germaniei.