„Măsurile de consolidare a încrederii” și „măsurile de dezarmare” sunt posibile în criza din jurul Ucrainei cu Rusia, a declarat marți premierul norvegian Jonas Gahr Store pentru ONU, fără alte detalii, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Putem lua măsuri de consolidare a încrederii, măsuri de dezarmare, putem lua o serie de măsuri pentru a securiza țările și pentru a fi în siguranță ca vecini, în interiorul sau în afara Alianței Atlantice”, a declarat Jonas Gahr Store pentru câțiva reporteri.

Norvegia își asumă președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU în ianuarie și va lăsa acest rol în februarie Rusiei.

"Este o pistă pe care trebuie să o urmăm. Dar sunt, de asemenea, îngrijorat că avem o astfel de masă de echipamente militare la granițe, creând o situație dezastruoasă pentru Europa și trebuie să depășim acest lucru cât mai curând posibil", a spus el.

Premierul norvegian a mai spus că este „intolerabil ca o confruntare militară și amenințările de utilizare a forței militare să fie limbajul potrivit pentru a face față diferențelor dintre statele europene”.

Discuțiile directe dintre Statele Unite și Rusia, precum cele dintre NATO și Rusia, sunt „un semn bun”, a adăugat el, totuși, recunoscând că nu a existat un acord în acest stadiu.