Administrația Biden își va dubla comanda de tratament anti-Covid de la laboratorul Pfizer la 20 de milioane de la 10 milioane anterior, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, citează AFP.

Paxlovid - antiviralul Pfizer împotriva COVIDFoto: Dreamstime.com

„Aceasta este o creștere semnificativă a tratamentelor disponibile în portofoliul nostru de medicamente” anti Covid, a spus Kevin Munoz pe Twitter.

Executivul american a cheltuit 5,29 miliarde de dolari pentru comanda sa inițială de 10 milioane de tratamente, care pot fi luate acasă atunci când apar simptomele.

Medicamentul anti Covid-19 al gigantului american a fost autorizată de urgență pe 22 decembrie de către Agenția pentru Medicamente din Statele Unite (FDA).

Acest medicament antiviral poate fi administrat pacienților cu risc crescut de 12 ani și peste.

Tratamentul Pfizer, comercializat sub numele de Paxlovid, constă într-o combinație de două pastile luate de două ori pe zi timp de cinci zile, după diagnostic și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor, spune FDA.

Pastila din laboratorul american poate reduce cu 88% spitalizările și decesele la persoanele cu risc atunci când este luată în primele cinci zile de la apariția simptomelor, conform studiilor clinice.

Autoritățile americane au mai autorizat de urgență un tratament din laboratorul Merck, destinat adulților cu risc crescut.