Comunitatea creștină din India a fost vizată de o nouă serie de violențe religioase în perioada Crăciunului, extremiștii hinduși distrugând statui ale lui Iisus și efigii cu Moș Crăciun într-o serie de atacuri care au avut loc în întreaga țară, relatează The Guardian.

Sustinatori ai premierului nationalist Narendra ModiFoto: Ritesh Sukla-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Mai multe celebrări de Crăciun ale creștinilor indieni, o minoritate ce reprezintă aproximativ 2% din populația țării majoritar hinduse, au fost atacate de grupări ale hindușilor care pretind că festivitățile sunt folosite drept pretext pentru a forța convertirea la creștinism.

În orașul Agra din Uttar Pradesh, cel mai populat stat al indiei, membri ai grupărilor hinduse au ars efigiile cu Moș Crăciun din afara școlilor conduse de misionari și i-au acuzat pe creștini că folosesc sărbătoarea pentru a-i „ademeni” pe oameni.

„În decembrie misionarii creștini devin activi în numele Crăciunului, lui Moș Crăciun și al Anului Nou. Ei îi ademenesc pe copii prin distribuirea de cadouri de către Moș Crăciun pentru a-i atrage către creștinism”, afirmă Ajju Chauhan, secretar general regional al Bajrang Dal, una din grupările hinduse care s-au aflat în fruntea protestelor.

În statul Assam doi protestatari îmbrăcați în haine de culoarea șofranului, culoarea tradițională a naționaliștilor hinduși, au intrat într-o biserică prezbitariană în seara de Crăciun și au întrerupt celebrările, pretinzând ca toți hindușii să părăsească clădirea.

„Lăsați-i doar pe creștini să sărbătorească Crăciunul”, a cerut unul dintre bărbați. „Suntem împotriva participării la Crăciun a băieților și fetelor hinduse (...) ne rănește simțămintele. Ei se îmbracă pentru biserică și toată lumea cântă Crăciun Fericit. Cum va supraviețui religioa noastră?”, a adăugat el.

„Moarte misionarilor!”

Poliția a anunțat ulterior că ambii bărbați au fost arestați.

În statul Haryana o celebrare de seară din Ajunul Crăciunului a fost întreruptă la o școală locală de membri ai unui grup de „justițiari” hinduși.

Mai mulți bărbați au dat buzna în clădire scandând „Jai Shri Ram”, unul dintre sloganurile naționaliștilor hinduși, vituperând că evenimentul festiv, care a inclus cântece de Crăciun și lecții din Biblie, este folosit în scopul „convertirii religioase sub pretextul celebrării Crăciunului”.

Aceștia au declarat de asemenea că la școală este practicată „spălarea pe creier a copiilor prin serbări și discursuri despre îmbrățișarea creștinismului”.

Tot în statul Haryana în prima zi de Crăciun a fost dărâmată o statuie a lui Iisus și o biserică din orașul Ambala a fost vandalizată la primele ore ale dimineții.

Violențe au avut loc și în alte state ca parte a unei campanii anticreștine tot mai agresive din partea naționaliștilor hinduși, încurajați tacit de premierul Narendra Modi. Unii protestatari au scandat „moarte misionarilor”.

„Este un simbol a ceea ce se întâmplă deoarece acești oameni se bucură de impunitate”, afirmă părintele Anand, un preot din Uttar Pradesh.