Casa Albă a respins acuzaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, care a susținut că Occidentul este promotorul tensiunilor cu Ucraina, şi a subliniat că "unica agresiune" pe care o remarcă este "retorica belicoasă" a liderului de la Kremlin şi creşterea prezenţei militare ruse la frontieră, transmite Agerpres.

Joe Biden si Vladimir Putin la summitul de la GenevaFoto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

Totodată, purtătoarea de cuvânt a administraţiei preşedintelui Joe Biden, Jen Psaki, nu a dorit să confirme că negocierile privind această criză vor începe în ianuarie la Geneva, aşa cum a anunţat Putin în conferinţa de presă anuală susţinută joi.

Psaki a recunoscut totuşi că aceasta este intenţia, dar a cerut răbdare până când se stabilesc toate detaliile.

"Ei bine, faptele sunt o chestie simpatică, iar faptele arată clar că unica agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei", a declarat Psaki în conferinţa de presă zilnică de la Casa Albă.

În conferinţa sa de presă anuală, Putin a cerut garanţii imediate de securitate din partea SUA şi a NATO pentru a reduce tensiunea cu Ucraina, pe care a acuzat-o că pregăteşte o nouă ofensivă în Donbas, acuzaţie negată însă de Kiev.

"Declaraţia preşedintelui Rusiei privind presupusa pregătire a unei operaţiuni militare ucrainene în Donbas nu corespunde realităţii", a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, citat de agenţia UNIAN.

Nikolenko a adăugat că autorităţile de la Kiev "aspiră exclusiv la pace".

În ceea ce priveşte comentariile făcute de Putin la adresa NATO, pe care a acuzat-o că "a înşelat" Rusia cu cinci valuri de extindere de la Războiul Rece şi până în prezent, Psaki a amintit că această organizaţie este "o alianţă defensivă, nu una agresivă" şi că "nu există nicio dovadă care să sugereze contrariul", atât în ceea ce priveşte NATO, cât şi SUA.