Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu exclude organizarea unui referendum cu privire la viitorul statut al estului Ucrainei şi al Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Zelenski nu a dat vreun detaliu cu privire la cum și când ar putea fi ținut referendumul, dar a spus că este una dintre opțiunile de a reînvia un proces de pace blocat în estul Ucrainei și de a pune capăt conflictului cu Rusia vecină.

În ultimele săptămâni, Ucraina s-a străduit să consolideze sprijinul aliaților occidentali, acuzând Rusia că adună zeci de mii de trupe în apropierea granițelor sale, în pregătirea unei posibile ofensive militare la scară largă.

Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au prăbușit după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar forțele susținute de Moscova au ocupat teritoriul din estul Ucrainei pe care Kievul și-l dorește înapoi. Kievul spune că aproximativ 14.000 de oameni au fost uciși în lupte de atunci.

„Nu exclud un referendum pe Donbas în general”, a declarat Zelenski pentru postul de televiziune 1+1. „Ar putea fi despre Donbas, ar putea fi despre Crimeea, ar putea fi chiar despre încheierea războiului în general”, a spus el.

Zelenski a afirmat că preşedintele SUA Joe Biden a transmis joi asigurări din partea Rusiei că Moscova nu va provoca o escaladare în Ucraina.

Zelenski a salutat implicarea preşedintelui Biden în încercarea de a realiza pacea în regiunea Donbas din estul Ucrainei, dar a adăugat că nu exclude discuţii directe cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a soluţiona problema.

Rusia neagă să plănuiască vreun atac asupra Ucrainei, dar acuză Kievul și Washingtonul de comportament destabilizator și a spus că are nevoie de garanții de securitate pentru propria sa protecție.

Ucraina a respins cererile Moscovei de garanții de securitate ca fiind ilegitime, iar Zelenski a spus că Biden nu a încercat să îl forțeze să facă concesii.

„Nu am vorbit despre niciun compromis”, a spus el.