Uniunea Creştin Democrată (CDU) din Germania organizează duminică un referendum pentru desemnarea noului lider al formaţiunii conservatoare, care îl va înlocui pe Armin Laschet, învins în competiţia electorală pentru funcţia de cancelar, relatează agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Angela Merkel si Armin LaschetFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Circa 400.000 de membri de partid vor lua decizia preliminară votând online sau prin poştă până în 16 decembrie. Rezultatele vor fi prezentate a doua zi după încheierea votării, iar dacă va fi necesar un al doilea tur de scrutin, acesta se va desfăşura din 29 decembrie până în 12 ianuarie anul viitor.

CDU recurge pentru prima oară la un astfel de referendum după înfrângerea suferită în alegerile parlamentare din septembrie. Laschet nu va candida pentru un nou mandat la conducerea formaţiunii.

Decizia finală privind noua conducere va fi luată de cei 1001 delegaţi la congresul CDU, care se va desfăşura în format digital, în 21-22 ianuarie 2022. Ulterior, alegerea va trebui confirmată cu voturi prin corespondenţă.