Episcopii Romano-Catolici din SUA și-au reafirmat miercuri poziția cu privire la faptul că acei credincioși catolici care sfidează principiile și valorile bisericii fără să se căiască ar trebui să se abțină de la taina împărtășaniei, însă nu au dispus nicio interdicție explicită pentru președintele Joe Biden sau la alți politicieni care susțin dreptul femeii la avort, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia a fost luată în ciuda așteptărilor conservatorilor care doreau sancționarea lui Biden, cunoscut ca fiind însă un credincios practicant, dar și un promotor al dreptului femeii de a decide singură cu privire la întreruperea sarcinii.

Documentul care a fost aprobat cu o largă majoritate nu-l menționează explicit pe Biden sau alți politicieni și nici nu se axează pe tema avortului. În schimb, se precizează că acei catolici care exercită funcții de autoritate publică trebuie să dea dovadă de un plus de responsabilitate și să urmeze legea morală a bisericii.

Discuțiile au avut loc în cadrul conferinței episcopilor de la Baltimore, care s-a desfășurat în perioada 15-18 noiembrie, eveniment în cadrul căruia prelații au votat asupra unui proiect de rezoluție privind retragerea dreptului la împărtășanie înaintat încă din luna iunie. Autorii proiectului susțineau că poziția președintelui american este în contradicție cu principiile de bază ale bisericii.

Biden, primul președinte catolic al SUA după John F. Kennedy, a declarat în repetate rânduri că, personal, este împotriva avortului, dar susține dreptul femeii de a alege. El a promis să protejeze dreptul femeilor la avort în contextul în care tot mai multe state americane guvernate de republicani vor modificarea legislației în sensul interzicerii întreruperii de sarcină, decizii contestate în instanță de guvernul federal (cel mai recent caz este apelul a Curea Supremă de Justiție pentru anularea legii din Texas).

Subiectul sancționării președintelui american pentru opțiunea sa a împărțit comunitatea catolică. În jur de 55% dintre catolici consideră că avortul ar trebui să fie legal în toate sau aproape toate situațiile, în timp ce la nivelul întregii populații americane procentul pro-avort este de 59%, confrom unui sondaj din aprilie.

Luna trecută, președintele Joe Biden s-a întâlnit cu Papa Francisc. Acesta i-ar fi transmis că este ”un bun catolic” și merită dreptul la împărtășanie.