Șapte persoane au murit după ce au fost împușcate, în timp ce 140 au fost rănite în timul unui protest față de preluarea de către armată a puterii în Sudan. Consiliul de Securitate al ONU urmează să organizeze o ședință de urgență cu ușile închise marți după-amiază cu privire la lovitura de stat din Sudan, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această reuniune a Consiliului ONU a fost cerută de șase țări occidentale, Regatul Unit, Irlanda, Norvegia, Statele Unite, Estonia și Franța, au precizat diplomați citați de AFP.

În timpul unei conferințe de presă video de la Khartoum cu jurnaliştii din New York, reprezentantul ONU în Sudan, germanul Volker Perthes, a indicat mai devreme că se așteaptă să expună noua situație a Sudanului marți în Consiliu.

El speră că cei 15 membri ai Consiliului vor demonstra din nou unitate, subliniind că declarațiile lor au fost luate „în considerare destul de serios” timp de doi ani de către actorii sudanezi.

Membrii Consiliului iau în considerare să ceară partenerilor lor să adopte o declarație comună, au spus diplomații. Totuși, aceasta nu ar merge până la condamnarea loviturii de stat, așa cum a făcut-o cu fermitate secretarul general al ONU Antonio Guterres, ci s-ar limita la a evoca îngrijorarea Consiliului de Securitate.

Premierul Sudanului și majoritatea membrilor cabinetului au fost arestați luni de soldați, alături de mai mulți lideri ai partidului pro-guvernamental.

Liderul armatei Abdel Fattah al-Burhan a decretat stare de urgență în întreaga țară și a anunțat dizolvarea executivului și a consiliului suveran. El a anunțat că alegerile vor fi organizate abia în iunie 2023.

Arestările au loc după săptămâni de tensiuni între liderii civili și cei militari. În septembrie, Sudanul s-a mai confruntat cu o tentativă eșuată de lovitură de stat care a scindat țara între tabăra islamiștilor conservatori care vor o guvernare militară și cea care a ieșit în stradă forțând înlăturarea de la putere a fostului lider autocrat Omar al-Bashir în urmă cu doi ani.

În martie, capitala Khartoum a fost zguduită de masive demonstrații în sprijinul guvernului interimar și al tranziției către o conducere civilă a țării.

În weekend, trimisul special al SUA pentru zona Africii Jeffrey Feltman s-a întâlnit cu reprezentanții ambelor tabere în încercarea de a media o înțelegere între militari și civili.

Liderii celor două tabere se află într-o continuă dispută de când au preluat puterea și au format un guvern mixt, de tranziție, în urmă cu doi ani când a fost înlăturat de la putere liderul militar Omar al-Bashir.

Guvernarea de tranziție, cunoscută sub denumirea de consiliul suveran, avea meninrea de a pregăti terenul pentru organizarea de alegeri libere, notează și BBC. Adepții lui Bashir au încercat în septembrie să preia puterea printr-o lovitură de stat care a eșuat.

Săptămâna trecută, mii de oamenii au demonstrat în favoarea unei tranziții democratice, însă susținătorii armatei îi acuză pe liderii civili că sunt ineficienți și distrug economia țării.