Premierul Sudanului și majoritatea membrilor cabinetului au fost arestați luni de soldați, alături de mai mulți lideri ai partidului pro-guvernamental, au precizat trei surse politice citate de Reuters. Premierul Abdalla Hamdok a fost reținut și apoi transferat într-o locație necunoscută după ce a refuzat să transmită o declarație de susținere a loviturii de stat.

Sudan protesteFoto: Wikimedia Commons

13.10 Liderul armatei Abdel Fattah al-Burhan a decretat stare de urgență în întreaga țară și a anunțat dizolvarea executivului și a consiliului suveran. El a anunțat că alegerile vor fi organizate abia în iunie 2023.

------

12.50 Oamenii au ieșit în stradă după ce armata a arestat membrii civili ai guvernului, relatează Reuters. Pe străzi s-au auzit focuri de armă și, potrivit unor relatări, există răniți în urma ciocnirii cu forțele de securitate.

Zeci de mii de oameni care se opun loviturii de stat militare au început să demonstreze pe străzile capitalei Khartoum, fiind auzite focuri de armă în fața cartierului general al armatei.

Televiziunea de stat din Sudan a transmis că Abdel Fattah al-Burhan, liderul militar din guvernul mixit format din civili și armată, va susține cuând o declarație de presă.

------

Informația privind arestările a fost publicată pe Facebook, principalul grup politic prodemocrație transmițând că cel puțin cinci oficiali guvernamentali au fost reținuți. Grupul Asociația Profesioniștilor din Sudan a făcut apel la populație să iasă în stradă pentru a protesta față de lovitura de stat.

Grupul mai spune că internetul și rețelele de telefonie mobilă au picat în multe regiuni din țară.

Arestările au loc după săptămâni de tensiuni între liderii civili și cei militari. În septembrie, Sudanul s-a mai confruntat cu o tentativă eșuată de lovitură de stat care a scindat țara între tabăra islamiștilor conservatori care vor o guvernare militară și cea care a ieșit în stradă forțând înlăturarea de la putere a fostului lider autocrat Omar al-Bashir în urmă cu doi ani.

În martie, capitala Khartoum a fost zguduită de masive demonstrații în sprijinul guvernului interimar și al tranziției către o conducere civilă a țării.

În weekend, trimisul special al SUA pentru zona Africii Jeffrey Feltman s-a întâlnit cu reprezentanții ambelor tabere în încercarea de a media o înțelegere între militari și civili.

Context

Liderii celor două tabere se află într-o continuă dispută de când au preluat puterea și au format un guvern mixt, de tranziție, în urmă cu doi ani când a fost înlăturat de la putere liderul militar Omar al-Bashir.

Guvernarea de tranziție, cunoscută sub denumirea de consiliul suveran, avea meninrea de a pregăti terenul pentru organizarea de alegeri libere, notează și BBC. Adepții lui Bashir au încercat în septembrie să preia puterea printr-o lovitură de stat care a eșuat.

Săptămâna trecută, mii de oamenii au demonstrat în favoarea unei tranziții democratice, însă susținătorii armatei îi acuză pe liderii civili că sunt ineficienți și distrug economia țării.

(știre actualizată)