Sinceritatea convertirii la islam a lui Espen Andersen Bråthen, care a ucis cinci persoane cu arcul miercuri în Norvegia, este pusă la îndoială în această etapă a anchetei, a declarat sâmbătă poliția norvegiană. "Ipoteza că s-a convertit la islam este mai puțin credibilă", a spus inspectorul Per Thomas Omholt într-o conferință de presă, potrivit AFP.

Espen Andersen BrathenFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Polițistul a explicat că progresul anchetei a întărit îndoielile cu privire la sănătatea mintală a lui Espen Andersen Bråthen, care a recunoscut că a ucis cinci persoane și a rănit alte trei miercuri în Kongsberg (sud-estul Norvegiei), unde își are reședința.

"Presupunerea este că nu a luat convertirea foarte în serios. Prin aceasta vrem să spunem că nu a urmat și nu a folosit tradițiile care sunt comune în această cultură și religie", a spus el.

Espen Andersen Bråthen, un danez în vârstă de 37 de ani, a fost arestat preventiv patru săptămâni vineri, primele două fiind de izolare totală. Mai degrabă decât în ​​închisoare, el va fi ținut într-o instituție medicală.

Ucigașul a fost deja audiat de trei ori de către poliție și va fi audiat din nou „de îndată ce starea lui îi va permite”.

„Totul sugerează că și-a ales victimele la întâmplare” și a acționat singur, a spus Omholt, descriindu-l pe bărbat ca „nesociabil în viață și pe internet”.

Potrivit poliției, s-ar fi gândit la atacul său „cu câteva zile” înainte.

Poliția a dezvăluit, de asemenea, identitatea celor care au murit: Andréa Meyer, 52 de ani, Hanne Merethe Englund, 56 de ani, Liv Berit Borge, 75 de ani, Gunnar Erling Sauve, 75 de ani și Gun Marith Madsen, 78 de ani.

Trei răniți, care nu au fost identificați, au fost eliberați din spital de la atac.

Pe același subiect: