Danezul care a fost arestat după ce a ucis cinci oameni și a rănit alți doi într-un atac cu arc și săgeți în Norvegia este un bărbat de 37 de ani convertit la Islam ce era cunoscut poliției și fusese în contact cu serviciile de sănătate, potrivit presei locale, citată de Daily Mail.

Sageata folosita de atacatorul din KongsbergFoto: Terje Bendiksby / AFP / Profimedia

Bărbatul de 37 de ani, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost arestat miercuri seară în orașul Kongsberg după un atac de jumătate de oră ce a început într-un supermarket și s-a încheiat cu arestarea suspectului după ce poliția a tras focuri de avertisment.

Mai multe surse independente au declarat televiziunii norvegiene TV 2 că bărbatul, ce trăia în Kongsberg de mai muți ani ”era convertit la Islam”.

Informația a fost confirmată ulterior, de Ole Bredrup Saeverud, șeful poliției regionale, acesta adăugând că poliția era îngrijorată din cauza semnelor de radicalizare pe care le dădea acesta.

Autoritățile nu au dezvăluit motivul atacului, dar șeful poliției, Øyvind Aas, a declarat miercuri seară că oamenii săi vor investiga, ”natural”, dacă este vorba de un act terorist.

De asemenea, o procuroare din poliție, Ann Irén Svane Mathiassen, a afirmat că bărbatul era cunoscut forțelor de ordine pentru ”mai multe chestiuni diferite” și ”a fost în contact cu serviciile de sănătate de mai multe ori”, refuzând însă să dea detalii pe această temă.

Danezul a recunoscut că a omorât cinci oameni

Suspectul a recunoscut că este cel care a desfășurat atacurile, dar nu s-a declarat încă oficial vinovat de acuzațiile penale ce i se aduc.

Bărbatul a fost dus într-o secție de poliție din orașul Drammen, unde potrivit avocatului său, Fredrik Neumann, a fost chestionat timp de peste trei ore, cooperând cu autoritățile.

Potrivit avocatului, mama suspectului este daneză, iar tatăl norvegian. Poliția consideră că bărbatul a acționat singur, nefiind ajutat de complici.

De asemenea, reprezentanți ai forțelor de ordine au declarat agenției norvegiene NTB că atacatorul a folosit și alte arme în afară de arc și săgeți, fără a dezvălui care sunt acestea.

După atac, conducerea poliției a ordonat ca toți ofițerii din țară să poarte arme de foc. În mod normal polițiștii sunt neînarmați, dar au acces la arme dacă au nevoie.

Atacul cu arcul din Norvegia a durat peste jumătate de oră

Atacul din Kongsberg este cel mai grav din Norvegia după masacrul din 2011, când Anders Behring Breivik a ucis 77 de oameni.

Danezul de 37 de ani a ucis cinci oameni, iar alți doi au fost răniți în atacul ce pare să fi fost desfășurat preponderent cu un arc și săgeți, potrivit informațiilor de la acest moment.

La 18.13, ora locală, poliția a primit informații privind un bărbat ce merge prin centrul Kongsberg, trăgând cu un arc și săgeți în trecători.

Suspectul a fost ulterior arestat, după o ”confruntare” ce a avut loc la ora 18,47, după o intervenție masivă a forțelor de poliție, a unităților de elită, fiind implicate elicoptere și chiar și armata.

În timpul operațiunii de capturare a danezului au fost trase focuri de avertizare.

Kongsberg este o municipalitate cu 25.000 de locuitori din districtul Viken, aproape de capitala Oslo. În acest oraș își au sediile Monetăria Regală Norvegiană și principala firmă din industria de apărare din Norvegia, Kongsberg Gruppen.