​Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat vineri "să facă să fie respectate principiile fondatoare ale UE" privind primatul dreptului european şi al verdictelor Curţii de Justiţie, după o decizie a Tribunalului Constituţional din Polonia, relatează AFP şi Reuters.

Ursula von der LeyenFoto: Comisia Europeana

"Sunt profund preocupată de decizia curţii constituţionale poloneze", a declarat ea într-un comunicat, precizând că executivul UE o va studia "rapid şi în detaliu", înainte de a decide "viitoarele etape".

Această decizie contestă primatul dreptului european asupra celui polonez, considerând mai multe articole din tratatele UE "incompatibile" cu constituţia ţării.

"Dreptul UE are întâietate în faţa dreptului naţional, inclusiv a prevederilor constituţionale", a mai precizat ea în comunicat.

"Acesta este lucrul la care s-au angajat toate statele membre ale Uniunii Europene când au aderat. Vom folosi toate atribuţiile pe care le avem în conformitate cu tratatele pentru a asigura acest lucru", a mai afirmat Ursula von der Leyen. (Agerpres)

Reacții foarte dure din UE după decizia Curții Constituționale din Polonia: ”Riscă ieșirea din UE” / ”Se joacă cu focul”