Premierul Mateusz Morawiecki a salutat decizia prin care justiția poloneză a decis că unele părți din tratatele Uniunii Europene sunt incompatibile cu constituția Poloniei, însă de la nivelul UE și al țărilor membre au început să vină reacții extrem de dure față de ceea ce s-a anunțat la Varșovia.

Premierul polonez Mateusz MorawieckiFoto: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Amintim că joi, Curtea Constituțională a Poloniei a hotărât că anumite articole din tratatele UE sunt „incompatibile” cu Constituția țării, ceea ce pune sub semnul întrebării apartenența Poloniei la Uniunea Europeană și banii veniți de la Bruxelles.

O primă reacție importantă a fost dată încă de joi de președintele Parlamentului European, David Sassoli: ”Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecințe”.

Premierul polonez: Acesta este genul de Uniune pe care o vrem

Vineri dimineață, premierul polonez Mateusz Morawiecki a salutat decizia ce pune la îndoială pilonii blocului comunitar și va escalada, aproape cu siguranță, disputa dintre Bruxelles și Varșovia.

”Vrem o comunitate a respectului și nu o grupare a celor care sunt egali cu cei care sunt mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră”, a scris acesta pe Facebook.

”Acesta este genul de Uniune pe care o vrem – și acesta este genul de Uniune pe care o vom crea”, afirmă Morawiecki.

Acesta a adăugat că Polonia vrea să rămână în ”familia europeană a națiunilor”.

Decizia Curții Constituționale poloneze a venit la cererea premierului Morawiecki, care a vrut să șite dacă legile UE au prioritae în fața constituției poloneze. Solicitarea a fost făcută în condițiile în care Polonia este într-o bătălie a valorilor cu Bruxellesul pe teme precum independența justiției, libertatea presei sau drepturile LGTB.

Jean Asselborn: Polonia se joacă cu focul

Guvernul polonez se joacă cu focul, a spus vineri ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, citat de agenția Reuters.

”Noile evenimente din Polonia sunt foarte, foarte îngrijorătoare (…). Trebuie să spunem clar că acest guvern din Polonia se joacă cu focul”, a declarat Asselborn înaintea unei întruniri europene din Luxembourg.

”Întâietatea legii europene este esențială pentru integrarea Europei și traiul împreună în Europa. Dacă acest principiu este încălcat, Europa așa cum o știm, așa cum a fost construită cu tratatele de la Roma, va înceta să existe”, a adăugat ministrul de externe luxemburghez.

Franța spune că Polonia riscă să iasă din UE

Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a afirmat, și el, că decizia curții constituționale poloneze este un atac la adresa Uniunii Europene, adăugând că sancțiunile economcie sunt o opțiune contra Varșoviei.

”Este ceva extrem de serios (…) Acesta este un risc de facto de ieșire din Uniunea Europeaă”, a spus Beaune la televiziunea BFM, precizând că nu dorește plecarea Poloniei din UE.

La Bruxelles, Comisia Europeană a spus că va analiza decizia justiției poloneze, înainte să ia măsuri, fără a da multe detalii.

”Comisia nu va ezita să se folosească de puterile conferite de tratate pentru a asigura aplicarea uniformă și intergritatea legilor Uniunii”, a spus CE.

Bruxellesul a aprobat deja majoritatea planurilor de revenire economică naționale, dar nu și pe cele ale Poloniei și Ungariei din cauza problemelor de respectare a legilor europene și a standardelor democratice ale UE în aceste două țări.