"În fața unei pandemii de durată incertă și a efectelor tot mai grave ale schimbărilor climatice globale, statele trebuie să reducă cheltuielile militare în favoarea unui răspuns la nevoile umanitare și la nevoile casei noastre comune. În acest context, doresc să reînnoim cererea Sfântului Scaun ca guvernele să aloce „banii folosiți pentru cumpărarea de arme și alte cheltuieli militare” la înființarea "unui fond mondial pentru eradicarea foametei și pentru dezvoltarea celor mai sărace țări", a declarat mons. Paul Richard Gallagher, secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele, potrivit ANSA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vorbind la reuniunea plenară la nivel înalt a Organizației Națiunilor Unite pentru comemorarea și promovarea Zilei Internaționale pentru eliminarea totală a armelor nucleare, mons. Gallagher a declarat că sărbătoarea de astăzi „este un prilej de a reitera în faţa lumii și, în special, a liderilor statelor care dețin arme nucleare, cererea insistentă a umanității de a elimina armele nucleare și numeroasele angajamente asumate de acest forum, pentru a elibera lumea de amenințarea unui război nuclear" și că "Sfântul Scaun este recunoscător statelor care au semnat și ratificat Tratatul privind interzicerea armelor nucleare, care a intrat în vigoare în ianuarie și încurajează statele reticente să adere la acest acord important".

Pentru "ministrul de externe" al Vaticanului "la perpetuarea statu quo-ului nuclear contribuie doi factori". Primul, a explicat el, "este politica de descurajare, care împinge cursa armamentelor și generează un mediu tehnologic dezumanizant ce menține și agravează neîncrederea între națiuni".

Al doilea factor "sunt cheltuielile exorbitante ale unor state pentru producerea și desfășurarea arsenalelor nucleare, care reprezintă o sursă din ce în ce mai mare de inegalitate, atât în interiorul ţărilor, cât și între națiuni".

În finalul discursului său, arhiepiscopul Gallagher a cerut "mai ales acelor state care beneficiază de umbrela nucleară să contribuie la recalibrarea priorităților globale, sprijinind eforturile de dezarmare nucleară în conformitate cu articolul VI din Tratatul de neproliferare", citează rador.