Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat, joi, că unii angajați ai fabricilor de stat lucrează ca spioni ai Occidentului împotriva guvernului său, după ce activiștii pentru drepturile omului au raportat reținerea a 14 muncitori la o fabrică de îngrășăminte, relatează Reuters.

Alexandr LukasenkoFoto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

Fabrica, Grodno Azot, este una dintre mai multe alte companii sancționate de occidentali ca reacție la o represiune violentă a protestatarilor de către Lukașenko după alegerile contestate de anul trecut. Fabrica a fost, de asemenea, un centru al protestelor în masă.

Lukașenko nu a menționat numele fabricii și nu a intrat în detalii în comentariile sale, spunând doar că angajații statului transmit informații despre modul în care guvernul anulează efectul sancțiunilor.

El nu a spus care țări occidentale ar fi fost implicate.

„Am informații că câțiva ticăloși sunt încă acolo în unele locuri și își propun să informeze Occidentul despre modul în care (Petr) Parkhomchik (ministrul industriei) și (Yuri) Nazarov (vicepremier) încearcă să ocolească sancțiunile", a spus el.

„De fapt spionează și predă informații acolo”.

Cei prinși spionând pentru Occident împotria guvernului ar trebui pedepsiți, a spus el.

Autoritățile nu au comentat în mod direct reținerile de la uzină raportate de grupul pentru drepturile omului Viasna 96, care a declarat că angajații sunt deținuți într-un centru de detenție preventivă condus de KGB. KGB nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Lukașenko a spus că spionii din fabrici "sunt oameni care dăunează în mod deliberat economiei noastre, precum și statului nostru, pentru bani de la serviciile speciale occidentale".