Opere de artă semnate de Pablo Picasso, Andy Warhol, Mark Rothko şi Alberto Giacometti, care au aparţinut unui cuplu divorţat de miliardari newyorkezi şi au o valoare totală estimată la 600 de milioane de dolari, vor fi scoase în curând la licitaţie, au anunţat joi reprezentanţii casei Sotheby's, citaţi de AFP și Agerpres.

Casa de licitatii Sotheby'sFoto: Peter Horee / Alamy / Profimedia Images

În cadrul unei conferinţe de presă organizate online, CEO-ul Sotheby's, Charles Stewart, s-a declarat încântat de obţinerea drepturilor necesare pentru organizarea acestei licitaţii - în noiembrie 2021 şi în mai 2022 -, care vizează 65 de lucrări, ce alcătuiesc "cea mai mare colecţie de artă modernă şi contemporană scoasă vreodată la vânzare pe piaţă".

Casa Sotheby's afirmă că valoarea totală de 600 de milioane de dolari atribuită acestor opere de artă reprezintă cea mai mare estimare alocată vreodată vânzării unei colecţii de artă contemporană şi modernă.

Colecţia le-a aparţinut magnatului newyorkez din domeniul imobiliar Harry Macklowe şi fostei soţii a acestuia, Linda, însă justiţia americană nu a putut să determine valoarea ei în timpul divorţului extrem de mediatizat al cuplului, la sfârşitul anilor 2010.

Lucrările "Le Nez", de Giacometti, şi "No.7", de Rothko, ar putea să se vândă fiecare cu peste 70 de milioane de dolari, potrivit casei organizatoare.

Celebra lucrare "Nime Marilyns", de Warhol, a fost estimată la un preţ de vânzare cuprins între 40 de milioane şi 60 de milioane de dolari.

O sculptură din sârmă şi tablă, realizată de Picasso şi concepută ca un monument funerar pentru a marca a 10-a comemorare a morţii din 1918 a scriitorului Guillaume Apollinaire, ar putea fi vândută cu 20 de milioane de dolari.