Iranul a crescut semnificativ cantitatea de uraniu foarte îmbogățit produs în ultimele luni, încălcând angajamentele asumate în temeiul acordului internațional din 2015, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) consultat marți de AFP.

Instalatie nucleara Natanz din IranFoto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

Potrivit estimărilor de la sfârșitul lunii august, Teheranul și-a mărit astfel stocul de uraniu îmbogățit la 60%, adică cu mult peste limita autorizată de 3,67%, la 10 kg față de 2,4 kg în luna mai, în timp ce cel de 20% a crescut de la 62,8 kg până la 84,3 kg.

Armele nucleare folosesc uraniu îmbogățit la un nivel de puritate de 90%.

În luna mai AIEA a raportat că Iranul folosește o cascadă de centrifuge pentru a îmbogăți uraniu la un nivel de până la 60%.

AIEA afirma la momentul respectiv că „doar țările care fac bombe” îmbogățesc uraniu la un asemenea nivel.

Noul raport al agenției ONU afirmă acum că autoritățile de la Teheran folosesc o a doua cascadă în același scop.

Mutarea Teheranului reprezintă cea mai nouă sfidare a restricțiilor impuse asupra programului său de cercetare nucleară prin acordul încheiat în 2015 cu marile puteri mondiale, care prevedea un nivel maxim de îmbogățire a uraniului de 3,67%.

Statele Unite și țările europene au avertizat că asemenea mutări amenință discuțiile privind revenirea la acordul nuclear iranian, denunțat de Washington în timpul administrației fostului președinte republican Donald Trump.