Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat alarmarea în legătură cu programul nuclear iranian, afirmând că doar „țările care fac bombe (nucleare)” îmbogățesc uraniu la nivelul Iranului, relatează CNBC.

Instalatie nucleara Natanz din IranFoto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a declarat în cadrul unui interviu publicat miercuri de Financial Times că situația este „foarte îngrijorătoare”.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni Teheranul și AIEA au ajuns la o înțelegere pentru a prelungi cu o lună un acord de monitorizare expirat.

Avertismentul lui Grossi vine în contextul negocierilor pentru revenirea la acordul nuclear iranian semnat în 2015 între Teheran și marile puteri mondiale, denunțat între timp de către SUA și Iran.

„O țară care îmbogățește uraniu la (o puritate de) 60% este un lucru foarte grav - doar țările care fac bombe ating acest nivel”, a declarat Grossi pentru FT.

Acesta a subliniat că procentul de 60% este apropiat de cel necesar pentru dezvoltarea armelor nucleare, îmbogățirea în scopuri comerciale fiind de 2-3%.

Directorul IAEA a mai spus că acesta este un nivel „care necesită o supraveghere vigilentă”, în pofida insistențelor Iranului că programul său nuclear are doar scopuri civile.

Iranul a început în mai 2019 să își majoreze atât cantitatea de uraniu îmbogățit cât și puritatea acestuia, la un an după ce fostul președinte american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear iranian și a impus noi sancțiuni dure care au paralizat economia iraniană.

Iranul îmbogățește acum uraniu la o puritate de până la 60%, de aproape 20 de ori mai mare decât nivelul de 3,67% permis sub acordul nuclear din 2015.

Nivelul de îmbogățire necesar pentru producerea unei bombe nucleare este de 90%.

Declarațiile lui Grossi vin după ce în luna februarie a acestui an AIEA s-a declarat „profund preocupată” de o locație de cercetări nucleare nedeclarată de către Teheran.