Înconjurat de bărbați înarmați, un cleric musulman a condus cu ardoare rugăciunea de vineri într-o moschee plină din Kabul, pentru prima dată de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, relatează AFP.

prima rugaciune de vineri de la preluarea puterii de catre talibani in KabulFoto: Captura video

Eruditul și-a adunat adepții la Moscheea Abdul Rahman, începând cu o lecție de istorie despre înfrângerea Imperiului Britanic, a Uniunii Sovietice și a americanilor de pe frontul afgan.

”Afganii au manifestat astăzi din nou mândrie colectivă", a spus el, adăugând că "afganii sunt, prin fire, un popor curajos".

Predicile din timpul rugăciunii de vineri au fost organizate în mod tradițional de către guvern pentru a comunica mesaje politice, inclusiv despre unitatea națională.

De la recucerirea puterii de către talibani duminica trecută, aceștia din urmă au încercat să afișeze o imagine mai moderată decât sub regimul lor din anii '90, spulberată de intervenția militară americană din 2001.

În acea perioadă, magazinele, școlile și administrațiile se închideau și traficul era întrerupt pentru rugăciunile de vineri.

Oricine întârzia la rugăciune, anunțat de muezin (persoana responsabilă de chemarea la rugciune), risca să fie lovit cu biciul pe tibii.

Bărbații au început să își lase barba să crească

La Kabul, gardienii erudiților islamici de la Moscheea Abdul Rahman s-au confruntat vineri cu o mulțime îngenuncheată, unii agitând îngrijorat rozariile.

Alții filmau ceremonia cu telefoanele lor.

În moscheile din capitala afgană, talibanii ceruseră imamilor să predice unitatea și să solicite persoanelor educate să nu părăsească Afganistanul.

În vestul Kabulului, sute de alți credincioși s-au îndreptat spre Moscheea Hazarat Mostafa, unde un imam local nu a menționat talibanii, păstrându-și atenția asupra versetelor din Coran.

Cu toate acestea, el s-a referit pe scurt la scenele tragice și haotice de pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani se duc disperați pentru a putea fugi din țară.

"Cei cu credință slabă fug sau se agață de avioanele americane. Nu sunt oameni buni, ar trebui să rămână și să-și construiască țara", a spus imamul.

Statele Unite au trimis trupe la aeroportul din Kabul pentru a încerca să evacueze afganii care lucraseră pentru ei în ultimii 20 de ani, în timp ce retragerea lor urmează să fie finalizată până la sfârșitul lunii.

Un credincios care s-a rugat în moscheea Hazarat Mostafa a spus că mulți oameni din încăpere au început să își lase barba să crească, o măsură obligatorie pusă în aplicare de talibani în timpul conducerii lor anterioare.

"Erau talibani în mulțime, dar erau calmi și pașnici", a adăugat el.

Talibanii insistă că vor continua să conducă în conformitate cu principiile islamice.

La putere între 1996 și 2001, talibanii și-au impus viziunea asupra legii Sharia, interzicând jocurile, muzica, fotografiile și chiar televiziunea.

Criminalii erau executați în public, femeile nu puteau nici să lucreze, nici să studieze, iar cele găsite vinovate de adulter erau biciuite și ucise cu pietre.

„Vom vedea ce se va întâmpla”, a spus Wahid, un comerciant care s-a dus pentru rugăciunea de vineri într-o mică moschee din oraș.

Citește și:

Ce este legea Sharia și cum se traduce ea în practică pentru femeile din Afganistan