Incendiul Dixie, un incendiu gigantic din California, a devastat un oraș din nordul statului în noaptea de miercuri până joi, răsucind stâlpii de iluminat de la căldură și distrugând câteva clădiri istorice, populația fiind evacuată cu câteva ore înainte, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Greenville, un orășel de aproximativ 800 de persoane, a fost cuprins de flăcările incendiului Dixie care a devastat nordul Californiei timp de trei săptămâni, alimentat de căldură sufocantă, secetă alarmantă și vânturi continue.

Incendiul s-a extins acum pe mai mult de 110.000 de hectare.

"Pompierii se luptă pentru orașul Greenville", a declarat Pandora Valle, purtătorul de cuvânt al serviciilor forestiere americane, pentru San Francisco Chronicle, miercuri seară, fără a oferi detalii suplimentare.

Imaginile făcute de un fotograf AFP arată lampioane metalice îndoite de căldura focului.

O stație de benzină, un hotel și un bar au fost distruse, împreună cu câteva clădiri vechi de peste un secol, în acest oraș construit în timpul goanei după aur din California la mijlocul secolului al XIX-lea.

Incendiul a ajuns la Greenville în jurul orei 16:00 miercuri (23:00 GMT), potrivit lui Jake Cagle, șeful secției din echipa de gestionare a dezastrelor.

Într-un videoclip postat miercuri seară, el a spus că pompierii au fost întârziați de oameni care nu respectă ordinele de evacuare, forțându-i să sacrifice timp și resurse pentru a-i ajuta.

Aproximativ 2.000 de locuitori din California au fost chemați miercuri să-și evacueze casele „imediat” când s-au apropiat flăcările.

Focul Dixie este atât de vast încât se află la originea propriilor sale fenomene climatice.