Un bărbat din Marea Britanie a fost arestat în Spania pentru presupusul său rol în atacul masiv prin care hackerii au spart conturile de Twitter ale unor politicieni, miliardari și vedete ca Barack Obama, Bill Gates, Elon Musk și Kanye West anul trecut, relatează cnet.

Hackeri Foto: Freepik.com

Departamentul de stat al SUA a anunțat miercuri că poliția spaniolă l-a arestat pe Joseph O'Connor, în vârstă de 22 de ani, la solicitarea autorităților americane.

O'Connor este acuzat de procurorii americani de activități de acces neautorizat legat de spargerea unor conturi de pe TikTok și Snapchat și de hărțuirea online a unui minor.

În iulie 2020 hackerii au spart și preluat controlul asupra a peste 130 de conturi de pe Twitter, inclusiv cele ale lui Joe Biden, Elon Musk, Kanye West, Bill Gates și Barack Obama, păcălind utilizatorii platformei de socializare să trimită bitcoini în valoare de peste 100.000 de dolari la adrese menționate în postările pe care le-au făcut de pe conturile respective.

Atacul a ridicat îngrijorări serioase asupra securității Twitter și eforturilor companiei de a-și proteja suficient utilizatorii înaintea alegerilor din Statele Unite.

Compania a afirmat că spargerea conturilor a fost rezultatul unui „atac coordonat” asupra angajaților săi.

O'Connor nu este singura persoană arestată în legătură cu atacul. Anul trecut Departamentul de justiție al SUA l-a pus sub acuzare pe Graham Ivan Clark, un adolescent din Florida care avea 17 ani la momentul respectiv, pe care l-a acuzat că a fost „creierul” din spatele atacului.

Tânărul a pledat vinovat pentru a primi o pedeapsă redusă de 3 ani de închisoare.

Alte două persoane, Mason Shepard, un bărbat din Marea Britanie, și Nima Fazeli din Florida, au fost de asemenea arestate pentru presupusul lor rol în atac.