Administrația Federală a Aviației din Statele Unite (FAA) a avertizat compania SpaceX a lui Elon Musk că i-ar putea ordona să-și demoleze noul turn de lansare a rachetelor de la baza de lansări din Boca Chica, Texas, relatează Business Insider.

Elon MuskFoto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

Turnul este construit pentru lansări viitoare ale rachetei Starship a SpaceX care ar putea fi demarate în luna iulie, potrivit președintelui companiei, Gwynne Shotwell.

Însă o revizuire a impactului turnului și a rachetei Super Heavy asupra mediului realizată de FAA este încă în curs de derulare și prin urmare „compania construiește turnul pe propriul risc”, a declarat un purtător de cuvânt al autorității pentru Insider.

FAA a trimis în luna mai o scrisoare SpaceX în care a anunțat compania că lucrările de construcție ale unuia dintre cele două turnuri pe care dorește să le ridice „ar putea complica procesul în desfășurare de revizuire a impactului asupra mediului” a programului de lansări Starship/Super Heavy, potrivit Reuters.

Autoritatea americană trebuie să își finalizeze revizuirea înainte ca SpaceX să poată obține autorizația necesară lansărilor de la baza din Boca Chica, FAA notând în scrisoarea transmisă companiei aerospațiale că s-ar putea să fie nevoită să facă modificări pentru a „atenua impacturi semnificative” asupra mediului.

Musk afirmă că omenirea nu va ajunge niciodată pe Marte din cauza FAA

FAA a adăugat că a aflat despre construirea turnului „din imagini video disponibile public” și că SpaceX a informat-o în luna mai că nu crede că revizuirea este necesară deoarece intenționează să folosească turnul „pentru producție, cercetare și dezvoltare și nu lansările pentru care are nevoie de aprobarea FAA”.

Însă autoritatea afirmă că actele SpaceX „arată altceva”, scoțând în evidență un document care afirmă că turnurile ar putea fi folosite pentru a integra vehiculul de lansare Starship/Super Heavy.

FAA finalizase o revizuire a bazei de la Boca Chica în 2014 însă a transmis companiei în scrisoarea trimisă în luna mai că turnul pe care îl construiește acum este „semnificativ mai înalt decât turnul de apă și cele anti-fulger” pentru care își acordase aprobarea anterior.

Compania lui Musk trebuie să se asigure că sistemul său Starship/Super Heavy nu afectează fauna și ecosistemele din jurul bazei de lansare de la Boca Chica, o sursă declarând pentru CNN luna aceasta că lansarea primei misiuni pe orbită a Starship ar putea fi amânată dacă SpaceX nu primește autorizarea necesară din partea FAA.

Musk a criticat dur agenția americană în luna februarie din cauza anulării zborului Starship ca urmare a unei încălcări a autorizației de lansare, afirmând că „omenirea nu va ajunge niciodată pe Marte” sub regulile FAA.

Citește și: