Autoritățile locale din Texas au acuzat SpaceX de încălcarea legii din cauza tentativelor de a bloca accesul la un drup public din apropierea bazei sale aerospațiale din Boca Chicas, relatează Business Insider.

Baza aeriana a SpaceX din Boca ChicaFoto: J.G. Domke / Alamy / Profimedia Images

Personalul de securitate al Tesla ar fi încălcat legea privind obstrucționarea unor drumuri publice și cea privind uzul de fals pentru a se pretinde oficiali publici, ambele pedepsibile cu închisoarea, potrivit unei înștiințări trimise SpaceX de procurorul Luis Saenz.

Documentul a fost obținut de jurnalistul Rudy Mireles de la postul KGRW care l-a publicat pe Twitter.

Saenz a avertizat SpaceX că incidente viitoare ar putea duce la arestarea unor angajați sau contractori ai companiei aerospațiale, precum și punerea acesteia sub acuzare, potrivit înștiințării.

Când membri ai biroului lui Saenz au mers să investigheze o reclamație primită în legătură cu blocarea unui drum public de către SpaceX, un angajat de securitate al companiei i-a „abordat, oprit și reținut imediat” și le-a ordonat să se întoarcă la autostradă, potrivit înștiințării obținute de Mireles.

Investigatorii au notificat imediat autoritățile din Comitatul Cameron că SpaceX nu a primit autorizație de a închide drumul.

„Acest comportament este inacceptabil. Și cred cu tărie că dumneavoastră, domnule Patel, și SpaceX știți de asemenea că a fost inacceptabil”, a scris Saenz în înștiințarea adresată lui Shyamal Patel, directorul de operații al SpaceX.

Saenz a mai notat de asemenea că în luna aprilie SpaceX a primit un avertisment similar din partea Comitatului Cameron.

Procurorul a mai avertizat că nici agentul de securitate, care purta o vestă anti-glonț, nici șeful echipei de securitate a SpaceX de la fața locului, nu păreau să aibă licențe adecvate și a cerut companiei aerospațiale să confirme dacă angajații săi sunt autorizați corespunzător și dacă sunt înarmați.

SpaceX, care a cumpărat pentru prima dată teren în Boca Chica în 2012, a avut confruntări frecvente cu oficialii locali și rezidenții din zonă în timp ce își construia baza aerospațială, potrivit Wall Street Journal.

Însă alții au declarat pentru Insider că sunt încântați de avântul economic pe care instalația SpaceX l-a adus pe plan local.

Citește și: