Unii dintre foștii militari columbieni care au fost arestați în legătură cu asasinarea președintelui haitian au primit pregătire militară americană, a confirmat joi Pentagonul, potrivit The Hill.

HotNews.roFoto: Hotnews

"O revizuire a bazelor noastre de date de instruire indică faptul că un număr mic de indivizi columbieni reținuți ca parte a acestei investigații au participat la programe de instruire și educație militară din SUA, în timp ce serveau ca membri activi ai forțelor militare columbiene", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Col. Ken Hoffman.

Declarația nu a explicat cât de mulți dintre bărbați au primit instruire sau ce a presupus instruirea. Revizuirea departamentului în acest domeniu este în curs, a spus Hoffman.

Cel puțin 13 columbieni bănuiți că au fost implicați în asasinarea șocantă a săptămânii trecute a președintelui haitian Jovenel Moïse au fost identificați ca foști militari columbieni.

Autoritățile haitiene au arestat cel puțin 20 de persoane în legătură cu uciderea lui Moïse, inclusiv doi cetățeni americani de origine haitiană.

Haiti a cerut trupelor americane să vină să ajute la protejarea infrastructurii critice în timpul frământărilor, însă administrația Biden nu a luat o decizie atunci. Oficialii administrației s-au deplasat în Haiti la începutul acestei săptămâni pentru a revizui securitatea țării și pentru a ajuta la investigarea acesteia asupra crimei.

Moïse a fost împușcat mortal în casa sa din afara Port-au-Prince în primele ore ale zilei de 7 iulie. Detaliile despre cine a orchestrat și finanțat uciderea rămân tulburi, iar vestea că unii dintre bărbații implicați au primit instruire militară americană va alimenta cu siguranță suspiciuni despre cine se afla în spatele atacului.

Văduva lui Jovenel Moise a declarat că soţul ei a fost "ciuruit" de mercenarii care au pătruns în casa lor, relatează BBC citat de news.ro. Martine Moïse a declarat că atacul s-a întâmplat atât de repede, încât soţul ei, Jovenel, nu a putut "spune niciun cuvânt".

Martine Moïse a fost, de asemenea, rănită în atac şi a fost transportată la Miami pentru tratament. Sâmbătă, ea a postat un mesaj vocal pe pagina ei de Twitter, în care promite să continue munca soţului.