Curtea Constituțională a Africii de Sud l-a condamnat marți pe fostul președinte Jacob Zuma la 15 luni de închisoare pentru sfidarea instanței, anunță Reuters.

Fostul presedinte sud-african Jacob ZumaFoto: Phill Magakoe / AFP / Profimedia Images

Zuma riscă de asemenea doi ani de închisoare din cauza acuzațiilor de corupție aduse în cazul pentru care a refuzat să compară în fața instanței, potrivit Deutsche Welle.

„Curtea Constituțională nu poate decât să concluzioneze că domnul Zuma este vinovat de sfidarea instanței”, a declarat marți judecătorul Sisi Khampepe.

Zuma a fost obligat să demisioneze din funcție în 2018 chiar de către propriul partid, Congresul Național African (ANC), ca urmare a unei serii de scandaluri de corupție.

Acesta a fost de acord, sub presiuni imense, să dea undă verde unei anchete cu puțin timp înainte de a demisiona.

Acesta a fost de acord să depună mărturie o singură dată, în iulie 2019, înainte de a părăsi intempestiv sala de judecată, acuzându-l pe judecătorul-șef că este părtinitor împotriva sa.

De atunci Zuma a ignorat în mod repetat somațiile trimise de instanță, afirmând că are probleme medicale și nevoie de timp pentru a se pregăti pentru un proces de corupție separat.

În luna noiembrie acesta a apărut din nou pentru scurt timp în sala de judecată însă a plecat înainte de a putea fi interogat.

Judecătorul de caz a cerut Curții Constituționale să intervină.

Zuma a refuzat să apară și la audierile acestei instanțe și i-a trimis președintelui Curții Constituționale o scrisoare în care acuza „atmosfera de ostilitate judiciară”, afirmând că este „umilit”.

Citește și: