O instanță din Luanda l-a condamnat vineri pe fiul fostului președinte angolez Eduardo dos Santos la cinci ani de închisoare într-un proces de corupție în care prejudiciul a fost evaluat la 500 de milioane de dolari, anunță New York Times citând agenția de presă portugheză Lusa.

Jose Filomeno dos SantosFoto: Joao da Fatima / AFP / Profimedia Images

Jose Filomeno dos Santos, fostul director al fondului de investiții suveran angolez, a fost găsit vinovat alături de alți trei inculpați de transferarea banilor într-un cont bancar Credit Suisse din Londra.

Instanța l-a găsit pe Jose dos Santos, poreclit „Zenu”, vinovat de fraudă, delapidare și trafic de influență. Fostul guvernator al Băncii Naționale a Angolei a fost condamnat la opt ani de închisoare în cadrul aceluiași proces în timp ce directorul unei bănci comerciale și un om de afaceri local au primit o sentință de cinci, respectiv șase ani.

Procesul face parte din eforturile de combatere a corupției inițiate de președintele Joao Lourenco, care a preluat puterea după ce Eduardo dos Santos s-a retras din funcție după aproape patru decenii în fruntea țării ce exportă a doua cea mai mare cantitate de petrol din Africa.

Fostul președinte a numit aliați apropiați și rude în poziții cheie dar succesorul său, de asemenea membru al partidului Mișcării Populare de Eliberare a Angolei, a înlăturat din loialiștii acestuia și a girat procese anti-corupție împotriva membrilor fostului regim.

Citește și: