Guvernul israelian a aprobat un marș controversat al activiștilor israelieni de extremă dreapta la Ierusalim în decurs de o săptămână, a declarat marți cabinetul premierului Benjamin Netanyahu. Hamasul palestinian amenințase cu o nouă escaladare dacă marșul va fi menținut, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

„Marșul va avea loc marți, 15 iunie, conform unei rute care urmează să fie stabilită de poliție și de organizatorii manifestației”, se arată într-o declarație publicată după o ședință a cabinetului de securitate israelian.

Acest „marș al steagurilor”, programat inițial pentru joi la apelul mai multor figuri ale extremei drepte naționaliste israeliene, urma să reunească sute de oameni în Orașul Vechi al Ierusalimului.

Luni, marșul a fost anulat de organizatori, traseul său nefiind autorizat de poliție.

Noua dată este stabilită la două zile după votul de încredere al parlamentului israelian pentru noua coaliție guvernamentală anti-Netanyahu.

Potrivit presei israeliene, Netanyahu a fost susținut de mai mulți membri ai partidului său pentru a menține demonstrația în ciuda dezaprobării șefilor serviciilor de securitate.

Luni, mișcarea islamistă palestiniană Hamas a amenințat cu o escaladare suplimentară dacă marșul va fi susținut.

"Avertizăm ocupația împotriva (posibilității) marșului coloniștilor care se apropie de Ierusalim (est) și de piața Moscheilor", a declarat marți, în Gaza, Khalil al-Hayya, lider al Hamas.

El a adăugat că speră că ziua nu se va transforma într-un nou 10 mai, referindu-se la începutul escaladării violenței dintre Hamas și Israel, care a dus la un război de 11 zile luna trecută.

Apelurile s-au înmulțit pentru a interzice acest eveniment susceptibil de a reaprinde tensiunile.

Trimisul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a cerut marți Israelului și Hamasului să se abțină de la „provocări” și „să dea dovadă de reținere” pentru a contribui la consolidarea încetării focului care a intrat în vigoare pe 21 mai.