Cel puțin 40 de palestinieni, inclusiv opt copii, au fost uciși duminică în atacuri israeliene asupra Fâșiei Gaza, a raportat ministerul local al sănătății, adăugând că a fost cel mai mare număr zilnic de morți de luni, de când a început conflictul, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 21.05:Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat nici duminică o declarație comună / America, acuzată de obstrucționarea unor măsuri împotriva ostilităților

UPDATE 19.40: Numărul deceselor provocate duminică de atacurile israeliene în Gaza a ajuns la 42, în timp ce un autoturism a rănit mai mulți polițiști israelieni în Ierusalimul de Est.

Violențele declanșate pe 10 mai între Israel și grupurile armate din Palestina au provocat o mare îngrijorare la ONU. Secretarul general Antonio Guterres a avertizat că riscă „să provoace o criză umanitară și de securitate incontrolabilă”, a spus el la începutul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate.

UPDATE 19.22:Manifestaţii pro-palestinene au avut loc la Paris, Madrid, Londra, Montreal, Washington, dar și la Berlin, iar mii de protestatari au fost reținuți.

UPDATE 18.55: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a insistat duminică spunând că distrugerea de ieri a clădirii Jala, în care se aflau și sediile redacțiilor Associated Press și Al-Jazeera, a fost justificată.

El a acordat un pentru rețeaua americană CBS, în care susține că acolo exista „un birou de informații secrete pentru organizația teroristă palestiniană care planifică și organizează atacuri teroriste împotriva civililor israelieni era găzduit în clădirea respectivă , deci este o țintă perfect legitimă”.

UPDATE 18.31:Mai multe case ale civililor s-au prăbușit, după ce Israelul a atacat din nou rețeaua de tuneluri Hamas din Gaza

"Rețeaua militară subterană s-a prăbușit, provocând prăbușirea fundației caselor civile de deasupra, ducând la victime neintenționate", arată un comunicat al armatei israeliene.

UPDATE 16.40: Armata israeliană a bombardat Fâșia Gaza duminică fără încetare, ucigând cel puțin 40 de palestinieni, inclusiv copii, și vizând casa unui lider al mișcării islamiste Hamas

Armata israeliană a bombardat Fâșia Gaza duminică, vizând casa unui lider Hamas, în a 7-a zi a unui conflict de „intensitate fără precedent” conform Crucii Roșii Internațională.

Un total de 181 de palestinieni, inclusiv 52 de copii, au pierit în raidurile armatei israeliene, potrivit ultimului bilanț.

Circa 3.000 de rachete au fost lansate în mai puţin de o săptămână din Fâşia Gaza spre teritoriul Israelului, potrivit armatei israeliene, care subliniază că o mare parte a fost interceptată. Acesta este cel mai mare număr de rachete lansate asupra Israelului, potrivit armatei, care a lovit în replică enclava palestiniană.

Noile bombardamente vin cu câteva ore înainte de o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, ai cărui membri au fost chemați de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) „să exercite o influență maximă pentru a pune capăt ostilităților dintre Gaza și Israel”.

"Intensitatea acestui conflict este ceva ce nu am mai văzut până acum cu incursiuni aeriene implacabile asupra Fâșiei Gaza dens populată și cu rachete care lovesc orașe importante din Israel, ducând la moartea unor copii de ambele părți", a declarat Robert Mardini, directorul general al CICR.

Papa Francisc a avertizat cu privire la „spirala morții și distrugerii”, considerând că pierderea unor vieți nevinovate este „teribilă și inacceptabilă”.

Încă de la primele ore ale zilei de duminică, 26 de palestinieni, inclusiv 8 copii, au fost uciși conform autorităților locale în atentatele israeliene din Gaza, o enclavă săracă de două milioane de locuitori sub blocada israeliană de aproape 15 ani.

În Israel, zece persoane, printre care un copil şi un soldat, au fost ucişi de tiruri de rachete din enclava palestiniană.

Ajungând la un nou nivel în războiul său împotriva Hamas, armata israeliană a anunțat pe Twitter că „a atacat casa lui Yahya Sinouar și a fratelui său, un activist terorist”, postând un videoclip care arată o casă care a fost spulberată într-o nor de praf.

În timp ce protagoniștii au rămas până acum surzi la cererile internaționale de încetare a ostilităților, negocierile diplomatice se intensifică cu o reuniune virtuală a Consiliului de Securitate programată pentru ora 14:00 GMT.

Acest nou conflict a început în urma unei replici la un baraj de rachete Hamas asupra Israelului, trase în "semn de solidaritate" cu manifestanţii palestinieni şi sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană din Ierusalimul de Est.

La originea violenţelor s-a aflat ameninţarea de a expulza familii palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni în acest sector palestinian ocupat de Israel de peste 50 de ani.

Citește și:

Conflictul Israel-Palestina Reuniune extraordinară a miniștrilor de externe UE, convocată de șeful diplomației europene