Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit public duminică pentru a treia sesiune de urgență cu privire la conflictul israeliano-palestinian într-o săptămână, fără să adopte în acest stadiu o declarație comune sau vreo propuneri care să permită o încetare rapidă a ostilităților, relatează AFP.

Gaza, cladiri distruse de atacurile IsraeluluiFoto: youtube.com

Sesiunea virtuală a dus la critici violente reciproce de la palestinieni și israelieni.

Ministrul palestinian de externe, Riyad Al-Maliki, a acuzat Israelul de „crime de război”, denunțând „agresiunea” statului evreu împotriva „poporului palestinian” și „locurilor sale sfinte”.

„Hamas a ales să accelereze tensiunile, folosite ca pretext, pentru a începe acest război” care a fost „premeditat”, a replicat ambasadorul israelian în SUA și ONU, Gilad Erdan.

Diplomatul israelian îndeamnă Consiliul de Securitate să condamne „tirurile de rachetă nediscriminatorii”, în timp ce ministrul palestinian solicită autorității „să acționeze” pentru a opri ofensiva israeliană, întrebându-se câte morți palestiniene sunt necesare pentru a fi „scandalizate”.

În paralel cu întâlnirea, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au continuat negocierile cu privire la un text comun menit să solicite încetarea ostilităților și să reafirme proiectul unei soluții cu două state care trăiesc cot la cot, Israel și Palestina, pe baza rezoluțiile deja adoptate de ONU.

Dar, potrivit mai multor diplomați intervievați de AFP, Statele Unite, într-o poziție considerată de neînțeles pentru mulți dintre aliații săi, au continuat duminică să refuze orice declarație comună.

De o săptămână, Washington, izolat, a respins deja două texte propuse de trei membri ai Consiliului: Norvegia, Tunisia și China.

”Este un pic ciudat dacă te gândești la așteptarea pe care am avut-o cu toții ca americanii să revină la diplomația multilaterală ", notează un ambasador.

" De asemenea, ne-am gândit că Statele Unite ar fi dornice să arate relevanța securității Consiliul în astfel de situații ", adaugă el.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a regretat „obstrucționarea” americană în fața adoptării acestei declarații.

„Consiliul de Securitate trebuie să ia măsuri” și „din cauza obstrucționării unei țări”, „nu a fost capabilă să vorbească ca o singură voce”, a spus el, cerând Washingtonului „să își asume responsabilitățile” la ONU.

Primele două sesiuni de urgență ale Consiliului de Securitate au avut loc cu ușile închise, iar Statele Unite, care au preferat să aștepte până marți, nu au dorit întâlnirea de duminică. Ambasadorul lor la ONU, Linda Thomas-Greenfield, s-a limitat să solicite încetarea „ciclului violențelor”, asigurând că țara ei „lucrează neobosit pentru încetarea ostilităților” și „o pace durabilă”.

Secretarul general ONU Antonio Guterres a avertizat că riscă „să provoace o criză umanitară și de securitate incontrolabilă”, a spus el la începutul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate.