Comisia Europeană va discuta recentele reţineri de cetăţeni ai UE în aeroporturile britanice din motive de imigrare cu guvernul de la Londra în cursul unei viitoare reuniuni, au declarat deputaţi europeni, potrivit portalului Europe infos.eu citat de Agerpres. Cel puţin 30 de cetăţeni ai UE din Germania, Grecia, Italia, Spania şi România au fost arestaţi în aeroporturi britanice şi deţinuţi în centre de primire a migranţilor după ce fuseseră identificaţi de autorităţile frontaliere britanice ca având intenţia de a lucra în această ţară fără viză de muncă.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Unele dintre aceste persoane au declarat că au fost arestate după ce au spus autorităţilor de frontieră că ele se duc la un interviu de angajare pentru care nu este necesară viza.

Europarlamentarul român Dacian Cioloş, fost premier, a declarat vineri că vicepreşedintele Comisiei, Maros Sefcovic, i-a spus în cursul unui apel telefonic miercuri că ar putea include această problemă pe agenda viitoarei sale reuniuni cu autorităţile britanice - Comitetul mixt UE-Regatul Unit - un organism însărcinat să supervizeze retragerea Marii Britanii din UE.

Cioloş este unul din cei opt deputaţi ai grupului Renew Europe care a cerut recent Comisiei să abordeze problema acestor reţineri, indică Europe infos.eu.

Într-o scrisoare trimisă miercuri preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen şi lui Sefcovic, cei opt eurodeputaţi ai scris că executivul european ar trebui să ceară clarificări din partea guvernului britanic asupra numărului de cetăţeni ai UE reţinuţi la frontieră şi asupra motivelor acestor reţineri.

Bruxellesul ar trebui de asemenea să exercite presiuni asupra Londrei "să se abţină să adopte măsuri atât de disproporţionate asupra cetăţenilor europeni şi să urmărească mai degrabă o abordare mai rezonabilă, bazată pe buna credinţă şi cooperare", au scris ei.

La câteva ore după trimiterea scrisorii, Cioloş i-a telefonat lui Sefcovic pentru a se asigura că ea a fost primită, a declarat pentru Politico un purtător de cuvânt al delegaţiei de europarlamentari români.

"Sefcovic i-a spus că scrisoarea este luată foarte în serios şi că a discutat deja cu ambasadorul UE în Regatul Unit pentru a-i întreba pe omologii săi britanici despre această problemă. Sefcovic i-a spus lui Cioloş că ar include această problemă pe ordinea de zi a viitoarei discuţii pe care o va avea cu autorităţile britanice în circa o săptămână", a declarat acesta, conform Europe infos.eu.

Cel puţin cinci români au fost reţinuţi în centre de primire a migranţilor în Regatul Unit şi peste 150 şi-au văzut refuzată viza de intrare la frontiera britanică din ianuarie până în prezent, conform cifrelor Ministerului de Externe român.

Într-un mesaj pe Twitter vineri, Cioloş şi-a exprimat gratitudinea faţă de Sefcovic pentru că "a acceptat să ridice problema reţinerii cetăţenilor UE pe lângă autorităţile britanice". Comisia nu a răspuns încă oficial scrisorii şi nici nu a confirmat conţinutul convorbirii telefonice între cei doi politicieni, potrivit publicaţiei citate. Un purtător de cuvânt al Comisiei a evocat ultima sa declaraţie cu privire la acest subiect, publicată luni în care îşi exprima "preocuparea" privind condiţiile şi durata reţinerii - care în unele cazuri au fost de patru zile şi chiar mai mult - şi a spus că este vorba de o "problemă consulară".

În acest timp, Autoritatea de supraveghere independentă (IMA)- care apără drepturile cetăţenilor din UE în Marea Britanie după Brexit - a declarat vineri că a cerut informaţii Ministerului de Interne britanic asupra acestei probleme mai devreme în cursul acestei săptămâni cu scopul de a şti dacă există cetăţeni ai UE cu drept de a locui în Marea Britanie după Brexit şi care au fost reţinuţi din eroare.

IMA a fost creată în ianuarie pentru a superviza aplicarea de către Regatul Unit a dispoziţiilor referitoare la drepturile cetăţenilor conform acordului de retragere a Marii din UE. "Suntem conştienţi de această problemă, ea se află în atenţia noastră de la începutul săptămânii", a declarat Pam Everett, şefa unei direcţii din cadrul IMA. "Am văzut articolele din presă şi am avut şi alte convorbiri referitoare la această problemă. Încercăm să aflăm de la Home Office ce se petrece şi da, bineînţeles, suntem neliniştiţi. Nu este o abordare bună", a spus ea.

Everett a încurajat toţi cetăţenii UE afectaţi de o astfel de situaţie să vorbească despre ea la consulatul lor în Regatul Unit şi şi-a exprimat intenţia de a depune o plângere direct la Ministerul de Interne şi va sesiza conducerea IMA. Totuşi ea a subliniat că IMA nu poate trata decât cazurile privindu-i pe cetăţenii UE care s-au stabilit în Marea Britanie înainte de finalizarea tranziţiei Brexitului la 31 decembrie 2020.