Regimul ostil al Marii Britanii pentru posibilii migranți UE îi traumatizează pe vizitatorii prinși în ițele complicate ale sistemului provocând și mai multe îngrijorări pentru familiile europene care își primesc rudele în vizită, potrivit The Guardian.De la începutul anului, cel puțin cinci români au fost închiși în centre de detenție pentru imigranți. O femeie din Italia care s-a dus în Regatul Unit pentru a-și vizita familia a fost închisă într-un centru de detenție chiar în timp ce aștepta să fie ridicată de la aeroport.

Centru de detentie pentru imigranti Harmondsworth Foto: Mark Kerrison / Alamy / Alamy / Profimedia

UPDATE Eurodeputatul USR-PLUS, Alin Mituță, a anunțat că Ministerul britanic de Interne, a transmis poliției să oprească reținerile în centre pentru imigranți a cetățenilor europeni, inclusiv români, după o scrisoare de protest în Parlamentul European în care se cerea măsuri în ceea ce privește Marea Britanie.

Anunțul făcut de Mituță pe pagina de Facebook:

  • Vești bune! Avem confirmarea că Ministerul de interne britanic a transmis poliției de frontieră să oprească reținerile în centre pentru imigranți a cetățenilor europeni, inclusiv români.
  • Acest lucru are loc după ce în ultimele luni, câteva zeci de cetățeni europeni, inclusiv cel puțin 5 români, au fost trimiși în centre de detenție pentru migranți, măsura fiind total disproporționată și abuzivă.
  • De aceea, în urmă cu câteva zile am inițiat o scrisoare de protest către Comisie co-semnată de colegii mei din delegația USR PLUS în Parlamentul European în care ceream măsuri urgente în relația cu Marea Britanie. Apelul nostru a fost preluat apoi în presa europeană și britanică iar presiunea publică a determinat guvernul UK să ia aceste măsuri.
  • Drepturile europenilor, inclusiv ale cetățenilor români, sunt astfel protejate și mă bucur că Marea Britanie a înțeles că respectul reciproc trebuie să fie baza viitoarei noastre relații pe care o construim post-Brexit.

Europarlamentarul român Alin Mituța a declarat pentru BBC că știe de cazurile a cinci români care au fost reținuți în centre de detenție.

Mituța a spus că acțiunea este disproporționată. „Ar trebui ținuți în aeroport și trimiși în țările lor de origine cât mai curând posibil. Trimiterea lor în centrele de detenție pentru câteva zile fără acces la telefoanele [lor] și pentru a putea comunica cu familia nu este ceva ce ne așteptăm de la o țară cu care ne așteptăm să avem o relație bună în viitor”, a declarat el pentru emisiunea BBC Radio 4 Today.

Cea mai mică suspiciune că cineva ar putea intra în Marea Britanie pentru a lucra este adesea suficientă pentru ca aceasta să fie închisă, reținută în centrele de detenție timp de până la o săptămână și apoi expulzată în țara de proveniență.

Plângerile rudelor și familiilor gazdă din Marea Britanie au rămas fără răspuns sau au fost ignorate de către Ministerul de Interne și de unii parlamentari locali, spun aceștia.

Un consultant italian pentru Sistemul Național Britanic de sănătate a povestit despre groaza sa când o nepoata a sa a sosit din Italia pentru o scurtă vizită, dar a ajuns într-un centru de detenție înconjurat de sârmă ghimpată.

Există o furie din ce în ce mai mare față de ceea ce militanții și deputații europeni au spus că este o punere în aplicare „disproporționată” și „grea” a restricțiilor de imigrație post-Brexit pentru cetățenii UE.

Vineri, co-președintele UE al consiliului de parteneriat Marea Britanie-UE post Brexit , Maroš Šefčovič, a declarat unui grup de europarlamentari români că va ridica această problemă cu autoritățile britanice.

Giuseppe Pichierri, care a lucrat pentru NHS 15 ani, a spus pentru The Guardian că a așteptat ore întregi la aeroportul din Heathrow pe 17 aprilie împreună cu fiica sa de patru ani pentru a o lua pe nepoata sa, Marta Lomartire, în vârstă de 24 de ani, cu baloane.

Dar ea nu a apărut. A fost oprită, supusă unui interogatoriu și apoi s-a emis un ordin de expulzare înainte de a fi închisă în centrul de detenție Colnbrook pentru noapte.

Pichierri și-a dus fiica acasă, iar în timpul nopții a fost sunat și i s-a spus că nepoata sa a fost închisă în centrul de detenție. ”Nu ni s-a spus unde este”, a spus el.

Lomartire s-a întors acasă în Puglia.

Citește și:

Europarlamentarii USR-PLUS cer Comisiei Europene să clarifice urgent modul cum Marea Britanie a plasat în centre de detenție cetățeni UE, printre care și români

Cetățenii români care vor să muncească în Regatul Unit fără viză de lucru sunt reținuți / Cel puțin 30 de cetățeni UE au fost ținuți în centre de imigranți de la începutul anului