Cetățenii UE sunt reținuți și închiși în centre de îndepărtare a imigranților dacă încearcă să intre în Regatul Unit pentru a munci fără vize sau statut de ședere, mișcare care tensionează și mai mult relațiile post-Brexit dintre Marea Britanie și UE, relatează Politico. De la începutul anului, cel puțin 30 de cetățeni UE, printre care români, germani, greci, italieni și spanioli, s-au confruntat cu o astfel de situație.

Foto:

Diplomații UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transferul cetățenilor din blocul comunitar în centrele de îndepărtare a imigranților, unde sunt reținuți până la șapte zile, în unele cazuri, înainte de a fi reîntorși în țările lor de origine. Acest lucru reflectă tratamentul cu care s-au confruntat de mult timp cetățenii din țările terțe aflați în aceeași situație.

Ministerul de Interne nu a publicat încă date oficiale privind numărul cetățenilor UE reținuți în aceste centre de la începutul anului, dar Politico a aflat de 30 de cazuri, printre care cetățeni germani, greci, italieni, români și spanioli.

Ambasadele europene din Londra oferă consiliere juridică și intervin pentru a încerca să scurteze perioada de detenție, deși nu toți cetățenii UE caută sprijin consular.

Diplomații au spus că majoritatea cazurilor se referă la tineri, dintre care mulți încearcă să intre în Marea Britanie pentru a lucra ca îngrijitori sau pentru a găsi locuri de muncă slab calificate pentru perioade scurte de timp - o practică obișnuită atunci când Marea Britanie respecta regulile de liberă circulație a UE.

Durata detențiilor este explicată parțial de restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de Covid, ceea ce înseamnă că există mai puține zboruri disponibile pentru întoarcerea cetățenilor UE, iar Ministerul de Interne trebuie să îi supună pe aceștia și la testarea COVID-19 înainte de întoarcerea lor.

Cu toate acestea, un diplomat a spus că unele guverne europene consideră că durata detențiilor este „disproporționată” și ar dori ca UE să adopte o poziție mai dură față administrația britanică.

După Brexit, cetățenii UE sunt împiedicați să intre în Marea Britanie în scopuri de muncă fără viză de muncă sau statut de ședere, care garantează drepturile de ședere ale celor care locuiau în Marea Britanie înainte ca această țară să părăsească UE.

Cetățenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză pentru turism și pot sta până la 90 de zile. Cu toate acestea, Poliția de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă intrarea cetățenilor UE dacă oficialii au motive întemeiate să suspecteze că intenționează să lucreze în țară, dar nu au documentația necesară.

Un al doilea diplomat de la o ambasadă care s-a ocupat de aproximativ 20 de cazuri de la sfârșitul tranziției Brexit a declarat că țara sa nu va transfera cetățenii britanici în această situație în centrele de îndepărtare a imigranților, spunând că astfel de persoane vor fi ținute la aeroport până când vor putea lua un zbor înapoi. Ambasadele și consulatele Marii Britanii din UE „aparent nu oferă prea multe informații cetățenilor UE înainte de plecarea lor”, au adăugat ei.

Dar un al treilea diplomat dintr-o țară UE care procesează mulți imigranți ilegali în fiecare an nu a fost de acord. „Au existat numeroase campanii de informare. Acești oameni au încălcat regulile”, au spus ei.

Biroul de Interne al Regatului Unit nu a răspuns la o cerere de a comenta.

Preluarea controlului privind imigrația a fost una dintre marile promisiuni ale lui Boris Johnson privind Brexit. UE a prevăzut un mare capitol de mobilitate în Acordul de comerț și cooperare semnat cu Marea Britanie în ajunul Crăciunului, însă dispozițiile privind mobilitatea au fost diminuate în mod substanțial la cererea Regatului Unit. Prin urmare, nenumărate puncte care vizau mobilitatea nu au intrat în sfera de aplicare a acordului.

Acest lucru împiedică Comisia Europeană să sesizeze aceste cazuri la comitetele care supraveghează relația post-Brexit a UE cu Regatul Unit. Până în prezent, diplomații din țările UE se ocupă de cazuri care implică cetățenii lor în mod bilateral și poartă discuții cu Oficiul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Citește și: