Fostul președinte american Donald Trump a lăudat duminică retragerea completă a trupelor SUA din Afganistan însă a criticat fereastra aleasă de succesorul său, democratul Joe Biden, relatează CNN.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Deși Trump și-a exprimat sprijinul pentru planul lui Biden de a aduce acasă toți soldații americani din Afganistan, acesta l-a îndemnat pe actualul președinte al SUA să pună capăt participării Americii în cel mai lung război al său înainte de termenul limită de 11 septembrie stabilit de democrat săptămâna trecută.

Trump a afirmat că deși părăsirea Afganistanului este „un lucru minunat și pozitiv de făcut”, el a stabilit un termen de retragere la 1 mai, adăugând că „ar trebui să respectăm acel program pe cât de îndeaproape posibil”.

„Mi-aș dori ca Joe Biden să nu folosească 11 septembrie ca data de retragere a trupelor noastre din Afganistan din două motive. Primul, putem și ar trebui să ieșim mai repede. 19 ani este destul, de fapt, mult prea mult și mult prea lung”, a declarat Trump.

„11 septembrie reprezintă un eveniment și o perioadă foarte tristă pentru țara noastră și ar trebui să rămână o zi de reflecție și amintire pentru onorarea acelor suflete extraordinare pe care le-am pierdut”, a adăugat Trump.

Joe Biden a anunțat că retragerea trupelor americane din Afganistan va începe pe 1 mai, în linie cu acordul încheiat de administrația Trump cu talibanii.

Unele trupe americane vor rămâne în urmă pentru a proteja diplomații americani însă autoritățile de la Washington nu au precizat un număr exact al acestora.

Președintele afgan Ashraf Ghani a declarat într-un interviu acordat CNN că susține decizia lui Biden de a retrage trupele americane din țară, afirmând că mutarea „schimbă radical” contextul situației din țara sa, regiune și lumea islamică.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a insistat cu o zi în urmă că SUA și-a atins obiectivele în Afganistan deși a ezitat să afirme că America a „câștigat” războiul de acolo.

Acesta a afirmat în schimb că SUA trebuie să se concentreze acum pe bătăliile „următorilor 20 de ani” decât pe cele din ultimii 20.

„Amenințarea teroristă s-a modificat radical în ultimii 20 de ani”, a declarat acesta, citând răspândirea al-Qaeda în Siria, Yemen, Somalia, precum și a cea a Statului Islamic în Irak.

Citește și: