Judecătorii americani interzic accesul la internet al insurecționiștilor de la Capitoliu
Nu este deocamdată clar câți dintre protestatari au primit interdicție de a folosi internetul, dar Los Angeles Times a descoperit cel puțin 5 cazuri în care acuzaților li s-a interzis să folosească platformele social media sau să navigheze online.
Judecătorii din cazurile respective au citat acuzațiile formulate de procurorii federali în deciziile lor, părând să încerce să oprească dezinformările din mediul online.
Procurorii afirmă despre unul dintre acuzați, o femeie din Beverly Hills, California, că i-a îndemnat pe protestatari să se înarmeze în timp ce participau la violențe. Aceasta ar fi postat online mesaje care promovau teorii ale conspirației despre miliardarul George Soros și fraudarea alegerilor prezidențiale, potrivit procurorilor federali.
Un alt acuzat, căruia judecătorul de caz i-a permis să folosească social media doar sub supraveghere, este acuzat de luarea cu asalt a Capitoliului în echipament militar și amenințarea polițiștilor.
La adresa ambilor au fost formulate mai multe capete de acuzare privind violențele din 6 ianuarie.
Avocatul unuia dintre ei a declarat pentru LA Times că clientul său știe că platformele social media au fost „cele care i-au creat probleme de la început”.
Ideea de a interzice acuzaților să acceze platformele social media a fost dezbătută în fața instanțelor americane și anterior, Curtea Supremă a statului Ohio respingând anul trecut tentative similare.
Curtea Supremă a Statelor Unite a respins la rândul ei o lege din 2017 adoptată de Carolina de Nord care le-ar fi interzis agresorilor sexuali să folosească social media.
Noile decizii ale judecătorilor americani par însă să se bazeze pe faptul că protestatarii pro-Trump s-au organizat online și au fost influențați de teoriile conspiraționiste promovate de rețeaua QAnon.
Peste 370 de persoane au fost puse sub acuzare până în prezent în legătură cu insurecția din 6 ianuarie în timpul căreia protestatarii pro-Trump au luat cu asalt Capitoliul american în timp ce Congresul certifica rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.
Citește și:

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
"a îndemnat pe protestatari să se înarmeze" - protejat de al doilea amendament
"în timp ce participau la violențe." - deocamdata cea mai gravă acuzație e "amenințarea politistilor" - deci n-a fost nici o violenta
"ar fi postat online mesaje care promovau teorii ale conspirației despre miliardarul George Soros și fraudarea alegerilor prezidențiale" - protejate de primul amendament
"acuzat de luarea cu asalt a Capitoliului" - nu știm nici măcar dacă a pătruns în clădire. Habar n-am ce e aia "luare cu asalt", cu siguranta nu un termen juridic, ci o născocire mediatico-propagandistica repetata papagalicește pentru a crea antipatie.
"în echipament militar" - adică s-a imbracat în haine de camufaj
"amenințarea polițiștilor" - trebuie demonstrat în instanta, dar și atunci nu e insurectionism