Un birou FBI din Virginia a emis o avertizare internă cu o zi înainte ca suporterii președintelui Donald Trump să atace Capitoliul american că extremiști plănuiesc să vină la Washington și vorbesc despre ”război”, scrie marți Washington Post, citat de Reuters.

Sustinatorii lui Trump la CapitoliuFoto: Captura video

Un document obținut de Washington Post arată că erau discuții online specifice care chemau la violență inclusiv prin mesaje precum ”fiți pregătiți să luptați”.

”Congresul trebuie să audă geamurile spărgându-se, ușile dărâmate, și sângele BLM-iștilor lor și soldaților sclavi Pantifa fiind vărsat”, potrivit documentului.

”Fiți violenți. Opriți-vă din a spune că acesta este un marș, un miting sau un protest. Duceți-vă acolo pregătiți de război. Ori câștigă Trump, ori murim. Nimic altceva nu va atinge acest țel”.

În același timp, cercetătorii au spus pentru Reuters că dezinformarea online care a dus la revoltele violente de la Capitoliu de săptămâna trecută a mers mai departe de afirmații false și a ajuns într-un punct al ”radicalizării”.

”Aceasta nu este despre afirmații false, sau chiar despre conspirații, dar mulți dintre oamenii de la Capitoliu fac acum parte dintr-o realitate complet alternativă”, a spus Claire Wardle, cofondatoarea organizației anti-dezinformare First Draft.

Ea a adăugat că oamenii trebuie să se oprească din a se gândi la conspirații online ca existând în mod separat de răul din viața reală.

”Ei nu stau pur și simplu acasă în pijamale dând click ”da, sunt de acord”, sunt acolo cu... arme și bombe artizanale”.

Retorica violentă de pe platformele online s-au consolidat în săptămânile de dinainte evenimentelor de săptămâna trecută de la Capitoliu în timp ce grupurile de dreapta au plănuit în mod deschis asaltul asupra Capitoliului, potrivit cercetătorilor și postărilor publice.

La mitingul de miercuri, „Marșul pentru a salva America” de la Washington, cu mai puțin de o oră înainte ca Congresul să se întrunească pentru a certifica victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale, Trump și-a reiterat afirmațiile nefondate de fraudă pe scară largă în alegeri, spunându-le participanților la miting: „Nu vom renunța niciodată, nu vom admite niciodată. Nu se întâmplă. Nu admiteți când este vorba de furtul în cauză".

După ce suporterii săi au intrat cu forța în Capitoliu și deja erau informații că persoane au fost rănite, Trump le-a spus acestora că sunt foarte speciali.

Vă înţeleg suferința. Am avut nişte alegeri care ne-au fost furate. A fost o victorie uriaşă şi toată lumea ştie, în special cealaltă tabără. Dar trebuie să mergeţi acasă acum, trebuie să avem pace, trebuie să avem lege şi ordine (...) Trebuie să avem pace, aşa că mergeţi acasă. Vă iubim. Sunteţi foarte speciali", a spus Trump, într-un mesaj video pe twitter.

Citește și:

Trump, între al 25-lea Amendament și punerea sub acuzare: Ce se va întâmpla în următoarele 24 de ore? Strategia democraților și pactul faustian al Partidului Republican