Cum au ajuns protestatarii pro-Trump în Capitoliu atât de ușor? Sistemul de securitate al clădirii Congresului a fost criticat la scară largă joi în urma violenței care a zguduit Washingtonul, relatează AFP. Ușurința cu care serviciile de securitate au fost copleșite de câteva sute de susținători ai președintelui republican fluturând steaguri „Trump 2020” și îmbrăcați în uniforme de camuflaj „este un eșec masiv”, a declarat liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, anunțând o anchetă.

Haos in Washington 14Foto: Profimedia Images

„Securitatea Capitoliului trebuie să fie complet revizuită”, a scris pe Twitter senatorul democrat din Hawaii, Brian Schatz.

Poliția Capitoliului, un serviciu federal cu 2.300 de agenți responsabili cu securitatea Congresului, aleșilor și personalului, nu era pregătită să răspundă la violențe, a recunoscut directorul său, Steven Sund, într-o declarație.

Jurisdicții separate

Capitala americană și serviciile de securitate ale Congresului își planificaseră răspunsul la un protest al susținătorilor lui Donald Trump. Dar „nu am văzut niciodată ceva asemănător cu atacul violent (de miercuri) de la Capitoliu în timpul carierei mele de 30 de ani în Washington”, a spus Sund.

Un ofițer de poliție din Capitoliu a împușcat mortal o protestatară care încerca să intre într-o zonă a Congresului printr-un geam spart. Agentul a fost suspendat și o anchetă este deschisă, a spus Sund, subliniind că situația era deosebit de haotică în acel moment și că alți polițiști au dezamorsat simultan două dispozitive explozibile în afara clădirii.

Așa cum se întâmplă adesea în Statele Unite, proliferarea juristicțiilor a complicat răspunsul autorităților.

Subliniind statutul administrativ special al capitalei americane, care este distinctă de statele limitrofe Maryland și Virginia, dar care nu este un stat în sine, primarul orașului, Muriel Bowser, a subliniat în timpul unei conferințe de presă că nu avea autoritatea de a trimite armata, poliția sau garda națională în clădirea Congresului, care este o clădire federală.

"Poliția Capitolului și liderii Congresului nu au luat decizia de a solicita sprijinul Gărzii Naționale" în așteptarea mitingului pro-Trump, totuși anunțat de câteva zile, a subliniat ea.

Poliția municipală nu a fost chemată pentru a întări securitatea decât la ora locală 13:00 (ora 18:00 GMT), mult după primele intrări ale protestatarilor pro-Trump, a declarat liderul său Robert Contee.

„Era deja destul de rău în această etapă”, a adăugat el, menționând 68 de arestări, dintre care 41 în incinta Capitoliului.

”Violență de neimaginat”

Membrii Gărzii Naționale, care au fost detașați în număr mare în timpul protestelor antirasiste din vară, au fost puși în alertă în jurul orașului, dar în număr limitat și neînarmați.

Secretarul Armatei, Ryan McCarthy, care conduce de facto Garda Națională a capitalei federale, tocmai pentru că nu este un stat, a recunoscut în cadrul aceleiași conferințe de presă că serviciile de securitate se așteptau la proteste, dar „nu și-au imaginat niciodată” un atac asupra Congresului.

Bowser a prelungit starea de urgență timp de cincisprezece zile, până la ceremonia de inaugurare a lui Joe Biden, programată pentru 20 ianuarie pe scările Capitoliului.

În plus, McCarthy a anunțat că se ridică o barieră înaltă de doi metri pentru a proteja întregul complex al Congresului, care include faimoasa clădire cu cupolă, precum și mai multe clădiri de birouri, până pe 20 ianuarie.

Alți membri ai Gărzii Naționale au fost chemați pentru a ajuta la evitarea oricărui nou incident până la sfârșitul mandatului lui Donald Trump, care joi a promis într-o declarație un transfer „pașnic” al puterii fără a recunoaște înfrângerea sa electorală.

În opinia lui Ed Davis, un fost comisar de la departamentul de poliţie din Boston, citat de Libre Belgique, poliţia ar fi trebuit să fie mai bine pregătită. "Poliţia era în inferioritate numerică şi era depăşită. Dar este mai curând o eroare politică colosală decât o eroare a poliţiei", afirmă el.

Citește și: