Cu culorile steagului american pictate pe față, pieptul gol cu ​​numeroase tatuaje clar vizibile și o pălărie din blană cu coarne de bivol: acesta este portretul lui Jake Angeli, „șamanul din QAnon” care a condus un grup de protestatari pro-Trump în atacul asupra Congresului american, scrie Il Fatto Quotidiano.

Haos in Washington 15Foto: AFP / Profimedia Images

În vârstă de 32 de ani, actor aspirant de origine italo-americană, Angeli este unul dintre cele mai cunoscute personaje ale mișcării conspiraționiste de extremă dreapta din Statele Unite.

Bărbatul a devenit un simbol al atacului asupra Congresului american după ce a fost imortalizat în timp ce se bucură așezat pe scaunul din Senat al vicepreședintelui Mike Pence.

Însă chiar și înainte de evenimentele șocante de miercuri șamanul îmbrăcat în viking a apărut în mai multe rânduri la proteste pro-Trump.

El a apărut în prima linie a demonstrațiilor din Arizona împotriva „alegerilor furate” și a fost protagonistul unui alt protest în timpul căruia a luat microfonul și a incitat mulțimea, relansând teorii ale conspirației promovate de secta QAnon, autoproclamându-se „șamanul” acesteia.

Angeli a fost văzut de asemenea la proteste împotriva măsurilor de lockdown impuse pentru a încetini răspândirea coronavirusului și în noiembrie 2020 a postat o fotografie în care dă mâna cu Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, după o întâlnire din Arizona.

Angeli este și unul dintre cei mai importanți credincioși, adepți și popularizatori ai teoriei conspirației de extremă dreaptă conform căreia lumea este condusă de o rețea de pedofili împotriva căreia luptă doar idolul său, Donald Trump.

După cum subliniază site-ul Bufale.net, tânărul de 32 de ani a fost asociat în mai multe rânduri cu mișcarea Black Lives Matter, dar este o farsă: singura mișcare căreia îi aparține este cea QAnon, după cum susține el însuși pe profilurile sale social media.

Bărbatul a povestit AZCentral că s-a alăturat QAnon după ce a citit teorii ale conspirației pe internet, potrivit La Libre Belgique.

„Văd ce se întâmplă cu adevărat acum”, a afirmat acesta, susținând că a adoptat vestimentația inedită pentru a atrage atenția cu scopul promovării teoriilor susținute de QAnon.

Citește și: