Miniștrii britanici au decis să „echilibreze bilanțul pe spinarea oamenilor care mor de foame în Yemen”, lucru ce va duce la moartea a zeci de mii de persoane și va aduce prejudicii influenței globale a Marii Britanii, acuză directorul Biroului pentru Probleme Umanitare al ONU, potrivit The Guardian.

Copil din YemenFoto: Mohammed Mohammed (Xinhua)/Profimedia Images

Mark Lowcock, care a ocupat funcția de secretar permanent al Departamentului pentru Dezvoltare Internațională al guvernului britanic înainte de conduce biroul ONU, s-a declarat șocat de decizia cabinetului condus de Boris Johnson de a tăia cu peste 50% fondurile umanitare acordate Yemen.

Acesta a descris măsura ca fiind „un act de autovătămare pe termen mediu și lung făcut pentru a economisi ceea ce de fapt este (...) o cantitate relativ redusă de bani”.

„Cu alte cuvinte, decizia de a echilibra bilanțul pe spinarea oamenilor care mor de foame în Yemen are consecințe nu doar pentru yemeniți acum ci și pentru întreaga lume pe termen lung”, a acuzat acesta.

Guvernul britanic a anunțat că va acorda Yemen fonduri de asistență umanitară în valoare de 87 de milioane de lire sterline anul acesta comparativ cu 164 de milioane în 2020.

Premierul Boris Johnson a afirmat că decizia a fost luată datorită „circumstanțelor actuale” legate de finanțele britanice puternic afectate de pandemia de COVID-19 și a insistat că guvernul a prioritizat cheltuielile în interesul publicului britanic.

Conflictul din Yemen este una dintre cele mai severe crize umanitare din lume, oficialii ONU avertizând că aceasta se deteriorează rapid în cea mai gravă foamete cu care s-a confruntat lumea în ultimele decenii.

Guvernul britanic este implicat în conflict, fiind un furnizor de armament și susținător al coaliției saudite care luptă în acesta.

„Cred că este indiscutabil că Regatul Unit are responsabilități anume în Yemen”, a afirmat Lowcock.

Acesta a adăugat că tăierea ajutoarelor pentru Yemen va cauza „rău direct” și că este clar că vor exista și „alte tăieri drastice” ale programelor de finanțare din alte țări.

Comentariile acestuia vin după ce un raport al ministerului de externe britanic obținut de presă și publicat sâmbătă a arătat că executivul lui Johnson intenționează să taie cu 60% fondurile programului de ajutor din Somalia, cu 59% pentru Sudanul de Sud, cu 67% pentru Siria, cu 63% pentru Libia și cu 58% pentru Nigeria.

Lowcock a afirmat că măsurile vor duce la diminuarea prestigiului Marii Britanii pe scena internațională și că acestea vor aduce prejudicii influenței globale a Londrei la nivel mondial.

Citește și: