Regatul Unit intenţionează să taie cu până la două treimi din ajutoarele către unele dintre ţările cel mai grav afectate de conflicte, potrivit unui document filtrat, transmite sâmbătă dpa, potrivit Reuters.

Bombardament in SiriaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Ajutoarele pentru Siria ar urma să fie tăiate cu 67%, cele pentru Libia cu 63%, pentru Somalia cu 60% şi pentru Sudanul de Sud cu 59%, potrivit unui raport al Ministerului Afacerilor Externe britanic obţinut de site-ul openDemocracy.

Partidul Laburist a declarat că tăierile despre care s-a relatat ar putea "provoca distrugere" pentru unele dintre cele mai vulnerabile populaţii din lume.

"Acesta este un semnal cu privire la impactul asupra lumii reale pe care decizia motivată politic a guvernului de a-şi abandona angajamentul de căpătâi referitor la ajutoare îl va avea asupra populaţiilor celor mai vulnerabile din lume", a declarat Preet Kaur Gill, secretarul pentru dezvoltare internaţională din cabinetul din umbră (în sistemul britanic, un cabinet paralel, al opoziţiei - n.r.).

"Tăierile de fonduri în sprijinul ţărilor aflate în centrul unor crize umanitare multiple vor provoca distrugere; făcând ca unii dintre cei mai vulnerabili oameni din lume să moară de foame, ca sistemele de sănătate aflate la limită să intre în colaps şi ca accesul la apă potabilă să fie sistat. Să vă fie clar, vor muri oameni. Reduceri dure de acest gen constituie o retragere de pe scena mondială şi ne vor face pe toţi să fim mai puţin siguri. Nu aşa arată un Regat Unit Global", a apreciat Gill.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că încă nu a fost luată o decizie în detaliu cu privire la fiecare program de ajutor în parte.

"Impactul seismic al pandemiei asupra economiei britanice ne-a forţat să luăm decizii dure, dar necesare, printre care reducerea temporară a sumei totale de bani pe care o cheltuim pentru asistenţă. Rămânem în continuare un donator de frunte la nivel mondial şi vom cheltui mai bine de 10 miliarde de lire în acest an pentru a lupta împotriva sărăciei, pentru a combate schimbările climatice şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate la nivel global", a declarat sursa citată.