Saltul de valoare a fost o veste bună pentru Musk pe termen scurt. La un moment dat, investiția în Bitcoin a companiei făcea cu un miliard mai mult. Dar va putea fi susținut entuziasmul? Cred că este o mare probabilitate ca pe parcursul anului viitor prețul Bitcoin să scadă spre valoarea fundamentală, adică nimic – afirmă profesorul John Hopkins de la Canberra School of Politics, Economics and Society, University of Canberra, Australia, în The Conversation.
Dacă Bitcoin va pierde jumătate din valoare – ceea ce nu este improbabil, având în vedere evoluția anterioară extrem de volatilă – Tesla va pierde 750 de milioane de dolari. Cum Elon Musk deține cam o cincime din Tesla, va fi în minus cu $150 de milioane. În contrast, eu nu am Bitcoin așa că nu voi pierde nimic, ceea ce înseamnă că voi sta mai bine cu 150 de milioane de dolari decât Elon Musk.
De ce nu este un lucru bun decizia lui Musk
Musk nu le face nicio favoare acționarilor de la Tesla. Dacă doreau să fie expuși la ascensiunea și declinul lui Bitcoin puteau cumpăra în nume propriu. Acum nu au de ales: dacă vor să investească în mașini electrice, sunt vulnerabili și la fluctuațiile lui Bitcoin.
Justificarea obișnuită pentru diversificarea investițiilor este că poate reduce riscul. Dar achiziția extrem de volatilă a lui Bitcoin face profitul lui Tesla încă și mai nesigur.
Dar bulele precedente aveau ceva în ele. Casele oferă adăpost. Aurul are utilizări industriale și din el se fac bijuterii. The South Sea Company și acțiunile tech măcar promiteau valuri de dividende viitoare. Până și lalelele pot fi admirate pentru frunusețea lor.
Bitcoin nu oferă niciun avantaj dacă nu-l poți revinde unui „prost mai mare”. Este un activ Seinfeld – o speculație bazată pe nimic.
Limitele lui Bitcoin
Susținătorii lui Bitcoin spun adesea că valoarea lui provine din faptul că oferta este limitată. Aceasta se complică deoarece utilizatori dizidenți au creat „furculițe” în trecut, conducând la bitcoins schismatici ca Bitcoin Cash.
Dar chiar dacă acceptăm limita ca bază a valorii, nu e nicio limită în apariția de noi criptomonede. Sunt deja mii, ca Litecoin, Tether sau Dogecoin. În orice caz, doar dacă ceva vine cu ofertă limitată, nu înseamnă neapărat că are și valoare.
Alt argument pentru Bitcoin spune că este o alternativă pentru plăți la moneda tradițională. Prima achiziție cu Bitcoin a fost făcută acum un deceniu: două pizze, plătite cu 10.000 de Bitcoin. (Sper că au fost apreciate de cumpărător, pentru că acum ar face US$500 de milioane.)

Nu e probabil să se schimbe ceva concret. Tesla a spus că va accepta Bitcoin în viitor, dar până acum n-a făcut-o.
Capacitatea Bitcoin de a genera servicii de plată are limite inerente. Rețeaua Bitcoin poate efectua 10 tranzacții pe secundă, în comparație cu 1.000 pe secundă permise de Fast Settlement Service din Australia. Tranzacțiile pot sta cu orele în așteptare. Dacă vreo monedă electronică va deveni un mijloc de plăți semnificativ, probabil că va fi una digitală a unei bănci centrale, care va fi un instrument legal și capabil să efectueze tranzacții în număr foarte mare.