Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy a spus, după condamnarea sa pentru corupție și trafic de influență, că este pregătit să meargă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-și dovedi nevinovăția, dacă nu câștigă la apel, în prima sa reacție după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare, din care 2 cu suspendare, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul președinte francez a descris verdictul instanței de luni drept o ”nedreptate profundă și șocantă” într-un interviu pentru Le Figaro.

”Am primit multe mesaje de susținere de la oameni din Franța și din străinătate care spun că sunt consternați de ce se întâmplă. Știu că ne așteaptă o luptă lungă. Am contestat verdictul și poate că dosarul meu va ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. M-ar durea să caut să-mi condamne propria țară, dar sunt gata să fac asta, pentru că acesta este prețul democrației”, a spus el.

Un tribunal francez l-a declarat pe fostul președinte Nicolas Sarkozy vinovat de tentativă de mituire a unui judecător și de trafic de influență, Sarkozy devenind astfel al doilea șef de stat din istoria modernă a Franței condamnat de justiția din această țară.

Instanța a hotărât luni o pedeapsă de trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare. Fostul președinte poate face apel la decizie în termen de 10 zile.

Președintele Camerei 32 a tribunalului corecțional a apreciat că faptele comise de cei trei inculpați necesită ”un răspuns penal ferm”, potrivit BFMTV.

În ce privește pe Sarkozy, faptele comise sunt de o ”gravitate deosebită, fiind comise de un fost președinte al Republicii”. ”Nicolas Sarkozy s-a folosit de statutul său și de relațiile sale politice și diplomatice pentru a recompensa un magistrat”, a adăugat judecătorul.