Frédérique Vidal vrea să însărcineze organismele de cercetare cu investigarea „islamo-stângismului”, relatează Politico.

Frederique Vidal Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

Guvernul francez a fost ținta unor critici săptămâna aceasta după ce a anunțat o investigație privind influența studiilor postcoloniale și a așa-numitului „islamo-stângism”.

Termenul, „islamo-gauchisme” în limba franceză, este folosit pentru a descrie activismul anti-rasism pe care unii francezi îl văd ca fiind importat din campusurile universitare americane.

Folosirea sa de către miniștri ai guvernului a provocat indignarea politicienilor de stânga și a profesorilor universitari care îl consideră peiorativ.

Frédérique Vidal, ministrul pentru învățământ superior și cercetare din guvernul lui Jean Castex, a declarat duminică în timpul unui interviu TV că va cere Centrului Național pentru cercetare științifică să deschidă o investigație privind islamo-stângismul „pentru a distinge între cercetarea academică și activism și opinii”.

Anunțul a fost primit cu critici marți în timpul unei sesiuni parlamentare de interpelare a miniștrilor. „Nu aveți nimic mai bun de făcut decât să lansați o poliție a gândului?”, a întrebat un legiuitor al partidului socialist La France Insoumise condus de Jean-Luc Mélenchon.

În răspunsul ei, Vidal a afirmat că „unii profesori universitari îi împiedică pe alții să își desfășoare cercetările”, provocând unele reacții furioase și în mediul universitar.

„Acest ministru nedemn trebuie să plece”, a notat pe Twitter economistul cu orientări de stânga Thomas Piketty, acesta adăugând că actualul guvern francez „o flanchează din dreapta pe [lidera extremei drepte Marine] Le Pen”.

Potrivit Le Monde, termenul „islamo-stângism” a fost cel mai probabil folosit pentru prima dată în 2002 de către sociologul Pierre-André Taguieff care a afirmat ulterior că acesta a început să fie folosit într-un sens mai larg decât cel inițial care voia să descrie congruența dintre islamiști radicali și grupuri de extrema stângă.

Ministrul educației Jean-Michel Blanquer a folosit la rândul său termenul în luna octombrie a anului trecut, făcând referire la „complicitatea intelectuală” a activiștilor cu terorismul islamist.

„Cred că islamo-stângismul este un flagel asupra societății noastre... iar mediul universitar face parte din societate”, a declarat Vidal duminică.

Conferința președinților de universități (CPU), organismul care reprezintă rectorii din Franța, i-a răspuns marți lui Vidal printr-un comunicat neobișnuit de dur:

„Islamo-stângismul nu este un concept. Este o pseudo-noțiune pentru care putem cerceta în zadar o umbră de definiție științifică dar care ar fi mai adecvată de lăsat prezentatorilor de știri și, mai larg, extremei drepte care a popularizat-o”.

Rectorii francezi și-au exprimat de asemenea surprinderea că investigația va fi condusă de Centrul Național pentru cercetare științifică, o instituție dedicată cercetării publice.

„CPU cere cel puțin clarificări asupra fundamentului ideologic al unei asemenea investigații”, mai afirmă comunicatul remis de aceștia.

„Voi cere o trecere în revistă a cercetării făcute în țara noastră, de exemplu, asupra cercetărilor privind postcolonialismul”, a precizat ministrul Vidal.

Citește și: